Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. május 30. csütörtök, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Munka és a Sport
2007-07-05 13:00:18
Kategória: Erőnlét


 

Melyik sport illik a munkámhoz? Ezt dolgozom, mit sportoljak?

 

…vagy mozgással a stressz ellen, mert köztudottan a mozgás a legjobb megoldás, hogy csökkenthessük szervezetünkben, a munkánk által kialakult stresszt. A megújuláshoz személyre szabott fitneszprogramra van szükségünk.

Ideges, fáradt, feszült vagy… egy átdolgozott nap után másra sem vágysz, mint egy kanapéra! De ha engedsz a csábításnak, akkor másnap is fáradtan ébredsz, hiszen — az orvosok szerint — a mozgás az egyetlen megoldás a stressz ellen. A sport nemcsak az agynak tesz jót, hanem korunk leggyakoribb „munkahelyi betegségét", a hátfájdalmat is megelőzheti. Mindemellett erősíti a szívet, az immunrendszert és a vérkeringést. Mivel azonban a különféle munkák más- és másképpen terhelnek bennünket, nem alkalmazhatunk egyfajta fitneszprogramot a káros hatások ellensúlyozására. Ha a munkád során folyamatos stressz alatt állsz, neked nem segít kikapcsolódni egy küzdősport. Ha viszont napközben fizikailag kipihent vagy, ez a mozgás kihívást jelenthet.


8 óra a számítógép előtt:

Titkárnők, telefonos munkatársak — mindenki, aki íróasztal mellett dolgozik — tapasztalhatják, hogy az izmok elzsibbadnak, és minden fájdalom a háton összpontosul. A gerincoszlopra akkor nehezedik a legnagyobb nyomás, ha előredőlve helyezkedünk a széken, míg a legkisebb akkor, ha kényelmesen, hátradőlve ülünk. De huzamosabb ideig mindkét tartás káros, mert gátolja a porckorongok közti folyadékcserét.

Melyik sport való neked? 

Mindegyik, amelyik a felsőtestre edz, és mozgásba hozza a vérkeringést. Ilyen például a gyaloglás vagy a box-aerobik. Ha a munkád egysíkú, akkor a versenysportok okoznak örömet, mint az evezés, esetleg egy technikailag igényesebb sport, mint a sziklamászás. A mozgás kiegészítéseképpen pedig a nyugtató hatású autogén tréninget javasoljuk, elsősorban azoknak, akik munkájuk során sokat telefonálnak – végre nem másokra kell figyelniük, koncentrálhatnak csak befelé.

Fitt tipp:
Lépcsőzz
lift helyett, és telefonáláskor, levélbontáskor pedig maradj állva. Ha ülsz, időnként változtass valamelyest a tartásodon.


Állni kell egész nap:
Polcok, ruhafogasok vagy éttermi asztalok körül forgolódni — ez bizony megterhelő. Eladók, pincérnők és hoszteszek gyakran szenvednek nehéznek érzett, és sajnos hamar visszeresedő lábuk miatt. Hosszú állás közben ugyanis a vérkeringés akadozhat, a hátizmok is aránytalanul túlterhelődnek.

Melyik sport való neked?
A vérpangás feloldásához a lábadra kell edzened, és meg kell erősítened a hátizmaidat. Optimális a vízitorna vagy az úszás, mivel a víz masszázshatása stimulálja a vérkeringést. Ám ha nem szeretsz egyedül sportolni, a kézi- vagy a kosárlabdát ajánljuk.

Fitt tipp:
Váltogatva állj a sarkadra és a lábujjadra, majd hajlítsd be a lábad. A munkaszünetekben ülj le, nyújtsd ki egyenesen a lábad, mozgasd körkörösen a lábfejedet mindkét irányba.


Munka hajlott háttal:
Többet állnak, mint mozognak — ráadásul meggörnyedve. Ők a fodrászok, kozmetikusok és virágárusok, akik egész nap aránytalanul terhelik a testüket. A hosszan tartó, viszonylag mozdulatlan állás nemcsak a lábakat teszi nehézzé, a testsúly miatt a porckorongok is összenyomódnak, ezáltal elvesztik a csigolyák közötti „párnafunkciójukat". A meggörnyedt testtartás könnyen okozhat tartós zsibbadást a váll és a nyak körül.

Melyik sport való neked?
A jobb fitnesztermekben lehetőség van gerincoszlop-gimnasztikára, és speciális hátgyakorlatok elvégzésére is. Jót tesz ezenkívül egy kiadós thai chi vagy egy kellemesen lazító jógaóra. Próbáld ki a kick boxot: ellazítja a kezet, lábat és a lelket, csodálatosan segít levezetni a feszültséget egy-egy fárasztó ügyfelekkel telezsúfolt nap után.

Fitt tipp:
Próbálj meg legalább néha állítható hokedlin vagy egy támlás bárszéken dolgozni.


Gyerekzsivaj és derékfájás:

65 decibel fölötti zaj magas vérnyomást, gyomorpanaszokat és koncentrálási zavarokat okozhat (az óvodákban és iskolákban igen gyakori a 85 decibeles zajérték). További veszélyeztető tényezőt jelent, hogy ahol sok gyermek van egy helyen, sok a bacilus is. Ezért az őszi időszaktól kezdve sok nevelő betegszik meg influenzában. És még egy problémaforrás: az igaz, hogy jó beállni várat építeni vagy kirakósozni a csöppségekkel, ám az ilyen játékok közben görbül a hát, ami előbb-utóbb derékfájást okoz.

Melyik sport való neked?

Bármelyik, amelyik nem jár zajjal, és közben a gondolataidra tudsz koncentrálni: ilyen a futás, a korcsolyázás vagy a biciklizés. A szabadtéri, szív- és vérkirengést serkentő gyakorlatok előnye, hogy mozgás közben erősítik az immunrendszert. A rendszeres gerinctorna pedig a tartáson javít. Az ilyen gyakorlatokat otthon is végezheted, kellemes zene hallgatása közben.

Fitt tipp:
Töltsd szabadidődet nyugodt körülmények között, és kíméld a hátad. Ülve hajolj le a felsőtesteddel, fejed lazán lógasd, és lélegezz mélyeket. Csigolyánként emelkedj fel.


Cipekedés, emelés:
Az ápolóknak erős hátgerincre van szükségük, mivel sokszor emelgetik a betegeket. A rossz testtartás könnyen derékpanaszokat okozhat. Az érzelmi kimerítettség és a rendszertelen munka pedig idegességhez vezethet. Aki éjszakai műszakot is vállal, az igazolhatja, hogy az ilyen munkakörben dolgozók legtöbbje ráadásul alvászavartól szenved.

Melyik sport való neked?

A hátgyakorlatokat egyenesen neked találták ki. A gerincoszlopot erősítő mozdulatsorokból nem lehet eleget csinálni, a szervezeted annyira meg van terhelve napközben. A karokat erősítő súlyzós gyakorlat pedig ideális kiegészítő mozgás ehhez. A könnyű súlyzós aerobik sokkal szórakoztatóbb is, mint a monoton erősítés a gépeken, ráadásul nyugtató hatása van.

Fitt tipp:
Guggolj egyenes háttal, majd nyomd fel magad a lábaddal. Vigyázz arra, hogy mindkét karodra egyenletesen helyezz súlyt. Soha ne hajolj és fordulj egyszerre!


Küldte: Bogrid


A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum