Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2021. június 18. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Motoros Búcsú 2010.
2010-05-10 08:55:18


„MOTOROS BÚCSÚ” ISMÉT AZ ECSÉDI MÁRIA KÁPOLNÁNÁL

2010. május 7-én és 8-án rendezték meg a negyedik kerékpáros és motoros zarándoklatot, Motoros Búcsút Ecséd település szélében található Szentkút-völgye Boldogságos Szűz Mária kápolnánál. A kifejezéshez méltóan sokan érkeztek motorral, hogy tiszteletüket fejezzék ki védőszentjük, egyben Magyarország pátrónája előtt.

Az esemény a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány, valamint két másik szervezet, a Motorosok a Motorosokért Alapítvány és kezdeményezésükhöz csatlakozó Hatvani Motoros Egyesület közreműködésével jött létre, amelynek célja többek között a fiatalok, illetőleg a motoros sport iránt érdeklődők közösségé formálása, a balesetmentes közlekedés hangsúlyozása a már tapasztalt, régi motorosok jelenlétével. A fő cél -a motoros szervezetek kezdeményezésében létrejött „búcsúnak”,- a Mária tisztelet megőrzése.

A két napos esemény május 7-én este kezdődött, az érkező zarándokok köszöntésével. Az érkező motorosokat az alapítvány kuratóriuma, valamint a helyi település polgármestere köszöntötte, aki elmondta, hogy ezt a hagyományt a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány nagyon fontos feladatának érzi, ahogyan ő maga is, hiszen „…lassan öt éve működő kezdeményezés folyamatosan fejleszti a turizmust, viszi a település jó hírét.”  
A polgármester úr elmondta azt is, hogy még vannak mit fejleszteni a településen, mint például az útviszonyok, a szálláshelyek kibővítése, de azon munkálkodnak, hogy pályázat útján ezt megoldják, az ide igyekvő zarándokokért.
Rimóczi Béla a MOTaMOT képviselője egyszerű, ámde lényegre törő megnyitó beszédében hangsúlyozta; „a motorosok számára különös helyet foglal el ez a szenthely, hiszen Mária tiszteletét őrzik, s nekünk motorosoknak különösképp fontos mindezt tisztelnünk, hiszen védelmezőnk a Szűz Mária, akihez oltalomért fordulhatunk.”

A köszöntőket követően került sor a fáklyás keresztúti imádságra, amelyet nagy áhítattal éltek meg a résztvevők.

A második napon a délelőtti órákban érkező motorosok először a kápolnában tették tiszteletüket, majd 11°° órakor ünnepélyesen fogadta az immáron nagy lélekszámú csoportot, a közreműködő szervezetek képviselői.
A Szentlaposi Alapítványt képviselve Csontos Péter alapító tag, koordinátor örömét fejezte ki, hogy „…a tavaly elindított két napos rendezvény, mily nagy mértékben vonzza az érdeklődő és imádságos lelkületű motoros zarándokokat, ugyanakkor megerősíti azon csoportot, akik évről évre ismét itt vannak a Motoros Búcsú keretében”. Külön köszöntötte a Felvidékről érkező immáron nagyobb létszámmal megjelenő motoros zarándokokat.

A megnyitót követően Szarvas István atya, a Szent István Rádió Igazgatója előadására került sor, ahol a téma a hit, a család és a nemzet boldogulása a mai modern társadalomban.
Szarvas atya lélekemelő előadása mindenki számára nagy élmény volt, az előadásban hangsúlyozta a tanúságtétel és a hit gyakorlásának fontosságát, valamint kiemelt a közösségeken belüli bizalmat, „…mikor egyikőtök motorja eldől, vagy ne adja a jó Isten, de mégis balesetet szenved, rohantok segíteni ugyebár, nos ez az egymásiránti bizalomból és szeretetből fakad. Ez a kereszténység alapja, s erről kell nekünk és nektek is tanúságot tenni a mindennapokban.” Az előadó atya elmondása szerint jól érezte magát a motorosok körében, s ezentúl nem ijeszti meg a kötelékben haladó motorosok látványa.

Az előadást követően az előzetes programnak megfelelően voltak közösségi programok, íjászbemutató és kovácsbemutató is.

Az egész nap változékony és felhős időjárásnak köszönhetően a meghirdetett időpontól eltérően 1430 órakor kezdődött meg az ünnepi szentmise, amelyet főcelebrált Kádár István apát, kanonok, koncelebrált Dóbiás Zalán, Kóka plébánosa.
A szentmise idén is hangsúlyozta az Égi Édesanya tiszteletét és a biztonságos közlekedés fontosságát; „…Kedves motoros barátaim, ti tudjátok csak igazán milyen kiszámíthatatlan a természet, s milyen nagy bajt, esetleg katasztrófát okozhat. Ahogyan mi magunk is olykor-olykor kiszámíthatatlanok vagyunk, de úrrá kell lenünk a motoron. Ahogyan már sokszor mondottam, a motor úgy halad, ahogyan én diktálom neki a tempót, legyetek hát óvatosak, legyetek előzékenyek, mert a javatokra válhat. Kérjétek a Boldogságos Szűzanyát óvjon és vigyázza útjaitok során; elhihetitek, meghallgat, hiszen ő mindannyiunk szerető anyja.” –mondta beszédében Apát úr.
A mise keretében került sor már-már hagyományos módon a kerékpárok és motorok, valamint tulajdonosaik megáldására, valamint a kezdeményezők által védelmezőjük tiszteletére állítandó szobor talapzatának megszentelésére. Az alapítvány képviselői és a szervezők örömüket fejezték ki, hogy sokan megjelentek az eseményen, több, olyan motorosok is részesei voltak ennek a felemelő alkalomnak, akik eddig még nem vettek részt motoros zarándoklaton.
A szentmise alatt a Cantate Domino nagykátai egyházi zenekart hallhatták a megjelentek, majd a nap zárásaképpen úti áldásban részesültek Nagy László tárógatóval játszott dal formájában.

Köszönetét fejezi ki a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány Kuratóriuma, a közreműködő szervezetek, a MOTaMOT Alapítvány és a Hatvani Motoros Egyesület mindenkinek, akik segítették az esemény létrejöttét. Ne feledjék, jövőre ugyan itt találkozunk, addig is Jó példával élni két keréken!

Csontos Péter,
alaptó tag, koordinátor Szerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum