Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. április 22. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Új pályán a magyar kosárlabda sport
2010-10-21 05:14:44
Kategória: Kosárlabda


Sok mindent el lehet mondani az újonnan megválasztott elnökségről, egyet azonban biztosan nem, nem ülnek a babérjaikon. A nyári szünet alatt az elnökség elkészítette a kosárlabda sportág felemelkedését szolgáló, a sportág minden szegmensét érintő stratégiai anyagot. A dokumentum jelentőségét jelzi, hogy hasonló szakanyag régen  nem készült a magyar kosárlabda sportban.

A sportág egészét érintő reformok hiánya az elmúlt évtizedek eredményeiben is folyamatosan látszódnak, különösen drámaian romlott a helyzet az elmúlt néhány évben. A sportágban résztvevő fiatalok száma csökkenésnek indult, a nemzetközi tendenciákkal ellentétesen a női csapatok száma is rohamosan fogy, az utóbbi öt évben az utánpótlás Európa Bajnokságok összesített pontversenyében az előkelő 13. helyről a 22. helyre csúsztunk vissza. A hat korosztályos válogatottunkból mindössze egy, az U16-os leány válogatott szerepelhet jövőre az „A” divízióban. A hazai és nemzetközi versenyben évről évre csökken a sportág versenyképessége, ami a meglévő nehézségeket és problémákat tovább élezi. Sajnos a tendenciák azt mutatják, hogy nem jó irányba megyünk.

A sportág új stratégiájának első nyilvános bemutatójára és szakmai vitájára zsúfolásig megtelt a Sportok Háza legnagyobb tárgyaló terme a sportágat szerető és féltő szakemberekkel.

Az idei szezon kezdete a szabályváltozások jegyében indul, a világ szinte összes kosárlabda pályáját újra kellett festeni. A mérkőzések új pályán kezdődnek, ideje, hogy a magyar kosárlabda sport is új pályára lépjen, ezzel a mottóval indította a Szövetség Főtitkára, Dr. Sterbenz Tamás a sportág új stratégiáját bemutató konferenciát.

A stratégiai célok közül kiemelte, hogy a kosárlabdázás legyen a legnépszerűbb teremsportág Magyarországon a játékos és a nézőszám alapján, illetve játékosaink, klubcsapataink és a válogatottjaink legyenek versenyképesek a nemzetközi porondon. 

Kiemelte, hogy az előrelépés egyik nélkülözhetetlen alapfeltétele, hogy a résztvevők egymás szempontjait megbecsülve úgy dolgozzanak a közös sikerért, ahogyan azt egy profi csapatban is teszik.

A sportág felemelkedése megvalósíthatatlan szervezeti és szakmai reformok nélkül. A sportág szervezeti felépítése jelenleg nagyon tagolt, ennek következtében a sportág irányítása nem egységes. A jövőben az MKOSZ Elnökségének kell a sportág valódi irányítójának lennie, csak az egységes irányítás, az egységesen elfogadott elvek teszik lehetővé a sportág felemelkedését. Ehhez az Alapszabály módosítása szükséges, amiről a soron következő, várhatóan novemberben összehívásra kerülő rendkívüli közgyűlés dönthet. 

A jelenlegi szervezeti felépítettségben a Megyei Szövetségek jogállása nem felel meg a hatályos törvényi előírásoknak, ezért a Területi Szövetségek jogi személyisséggel való felruházása egyik előfeltétele annak, hogy később önálló Amatőr Tagozattá fejlődhessenek. 

Teljes átalakításra szorul a Szövetségben működő különböző bizottsági rendszer is. Kisebb létszámmal és hatékonyabban kell dolgozni, így a valódi szakértelem és a számonkérés is megvalósítható. 

A szervezeti átalakításhoz tartozik, hogy a jövőben a Férfi és Női Tagozatok a  vegyes és hivatásos rendszerű bajnokságok legmagasabb osztályainak bajnokságát bonyolítják le, az alacsonyabb osztályú, az utánpótlás és amatőr bajnokság a Szövetséghez, illetve a Területi Szövetségekhez  kerülnek.

Elengedhetetlen, hogy a Szövetség egységes marketing stratégiával rendelkezzen, ehhez szükséges az egységes gazdálkodás és a bevételek központosítása. Ki kell dolgozni az egységes szabályzatot a vagyoni értékű jogok értékesítésére és hasznosítására.

A sportág szervezeti felépítését és irányítását érintő változások mellett a sportág talán egyik legneuralgikusabb pontja az utánpótlás nevelés. Ezen a téren átütő változások szükségesek. Ezek egy része már a megvalósítás útjára lépett, de a jövőben a tömegesítés mellett 12-14 éves kortól a minőségi utánpótlás nevelést kell előtérbe helyezni. Ennek érdekében minőségi képző központok kerülnek kialakításra, ahol a sportág legtehetségesebb fiataljai a legjobb körülmények között készülhetnek fel. A tapasztalt edzőkből mentori hálózat kerül kialakításra, feladatuk a tehetségek felkutatása és pályafutásuk figyelemmel kisérése lesz. 

Nagyon fontos, hogy az utánpótlás válogatottak évközi versenyzését meg tudjuk szervezni. A nyári időszakban lejátszott néhány felkészülési mérkőzés nem elég a nemzetközi versenyben a kiemelkedő eredmények eléréséhez.

Az elkövetkezendő néhány hétben várunk minden jobbító szándékú javaslatot és véleményt. Folyamatosan járjuk az országot és kezdeményezzük a szakmai anyag vitáját, hogy két hónapon belül olyan végleges sportági stratégia alakuljon ki, amellyel a kosárlabda sportág végre elfoglalhatja méltó helyét a hazai és nemzetközi  sportéletben – zárta előadását Dr. Sterbenz Tamás.

Az előadást követően a sportág jelenlévő vezető szakemberei elismerően üdvözölték az igényes és a sportág egészét érintő stratégiai anyag elkészítését. A felszólalások közül, többen felhívták a figyelmet az iskolák fontosságára, a szakemberképzés egységesítésére, illetve arra, hogy a szakmai elképzeléseket a rendelkezésre álló anyagi lehetőségekhez kell alakítani.

Az előadás vázlata alább letölthető. A vélemények figyelembe vételével elkészült írásos anyagot pedig hamarosan közöljük.


Szerző: szabadban
Forrás: MKOSZ

A cikkhez kapcsolódó anyagok:

22894_strat100910.ppt

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum