Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. április 22. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Dakar 2012. 10-12 nap eseményei
2012-01-13 01:51:24
Kategória: Terep-Rallye


2012. 01. 10.

 

Kiesett a címvédő


Harmadszor érte el legjobb időt a motoroknál Cyril Despres az idei Dakar rallyn, és ezzel visszavette az abszolút első helyet Marc Coma-tól. Az autós címvédőnek viszont már biztosan nem lesz lehetősége, hogy bizonyítson, Nasser Al-Attiyah ugyanis műszaki gondok miatt kénytelen volt befejezni a versenyt.


Nem kellett sok idő ahhoz, hogy Despres maga mögött tudja a kellemetlen sárbaragadós-élményt, hiszen már rögtön másnap szakaszgyőzelmet szerzett, és visszavette az első helyet az összetettben. Hetediknek rajtolt reggel a 606 kilométerre módosított szakaszon (több helyen problémák voltak az útvonalban, ezért kerülőket kellett beiktatni), de minden ellenőrző ponton a leggyorsabb volt. Coma 3 perc 54 másodperces különbséggel a második helyen végzett, de biztosak lehetünk abban, hogy a köztük dúló csatának még nincs vége. Ráadásul mindkét versenyző motort cserélt a pihenőnapon, tehát a stratégiájuk is hasonló.

 

Még csak a második Dakarján vesz részt a spanyol Barreda Bort, de egyszer már sikerült a dobogón végeznie. Ezt megismételte a mai, Antofagasta-Iquigue szakaszon, mivel 8 perc 28 másodperccel ment csak rosszabb időt Despres-nél. Mögötte Helder Rodrigues és Paulo Goncalves érkezett meg a célba, a két portugál pedig továbbra is küzd egymással a dobogó legalsó fokáért. David Casteu megfőzte a motorját az 550. kilométernél, így ő már nem szólhat bele ebbe a csatába.

 

Az autóknál Robby Gordon nyerte meg a 9. szelektív szakaszt, 1 perc 38 másodperces előnnyel Stephane Peterhansel előtt. A CP5-nél a francia visszavette a vezetést egy kis időre, de Gordon iszonyatos tempót diktálva az utolsó 80 kilométeren szinte átrepült a dűnéken, és ezzel élete ötödik Dakaros szakaszgyőzelmét szerezte meg. A csapat azonban nem lehet felhőtlenül boldog, hiszen a másik Hummert terelgető Nasser Al-Attiyah ismét ékszíjproblémákkal és motor-gondokkal küszködött, így a címvédő 200 kilométerrel a szakasz vége előtt kénytelen volt a feladni a versenyt.

 

A harmadik helyet Nani Roma szerezte meg, de ideje nyolc perccel lett rosszabb, mint Gordoné. A katalán elsőként rajtolt reggel, de Holowczyc végig a nyomában autózott, kettejük között a különbség az összetettben pedig már csak két és fél perc a lengyel javára.A Patronelli testvérek és a többiek – leginkább így lehetne jellemezni a quados kategória mai napját. Immár zsinórban negyedszer vitték haza a győzelmet a fiúk, és mögöttük 44 perccel lemaradva érkezett meg a következő versenyző! Természetesen Mafei Tomas lecsúszott a dobogó harmadik fokára az összetettben, Alejandro Patronelli pedig már 1 óra 20 perces előnnyel áll az élen testvére, Marcos előtt.Óriásit bukfencezett Ales Loprais az Antofagasta és Iquique közötti szelektíven, a cseh kamionosnak és legénységének szerencsére kisebb zúzódásokon kívül semmi komoly baja nem esett, pedig háromszor is átpördült a Tatra a dűnéken a tengelye körül. A csapat az összetett második helyéről esett ki, amelyet így Hans Stacey vett át. Ismét három Iveco végzett az első három helyen, de ezúttal Miki Biaison bizonyult a legjobbnak, 20 másodperccel ment jobb időt a 2007-es győztes Stacey-nél. De Rooy a harmadik idővel ért célba, így magabiztosan, 47 perces előnnyel tartja magát az összetettben az élen.


Szalay Balázs és Bunkoczi László ismét szenzációsat autózott, a páros a 17. helyen ért célba, és egyáltalán nem volt gondjuk a szelektíven. Az abszolút értékelésben hat helyet előre lépve feljöttek a 29. pozícióba, így a verseny végére szépen behozzák a lemaradásukat.

 

2012. 01. 11.

 

Kizárták Robby Gordont


Annak ellenére, hogy a jobb lába megsérült a 35. kilométernél, Joan Barreda megnyerte az idei Dakar rally tizedik szakaszát, és ezzel élete első szakaszgyőzelmét aratta. Az autóknál ismét Nani Roma volt a leggyorsabb, de ennél fontosabb hír, hogy Robby Gordont ma délelőtt kizárta a felügyelő testület.


Barreda az elmúlt napokban már többször végzett a legjobb ötben, úgyhogy elkezdtek vele számolni a többiek. A fiatal spanyol motoros megmutatta, hogy még ennél többre is képes, ezúttal még sérült jobb lábbal is másfél perccel jobb időt ment, mint Marc Coma. A második helyen célba ért spanyol két perccel előzte meg Desprest, összetettben pedig már nagyon kevés, mindössze 21 másodperc választja el őt a francia riválisától. A
377 kilométer hosszú szakaszról a negyedik legjobb idővel jött ki Helder Rodriguez, aki szemtanúja volt Goncalves bukásának. A motoros az esés miatt közel húsz percet veszített a szakaszon, és ezzel visszacsúszott a hetedik helyre az összetettben.


Az autós kategória mai napja nem a versenypályán történtektől volt hangos, hanem attól, ami a háttérben, a felügyelő testületnél történt. Hivatalos ugyanis, hogy Robby Gordont a 9. szakasz után történt vizsgálat során megállapított szabálytalanságok miatt kizárták a versenyből, a döntés ellen természetesen az amerikai pilóta fellebbezett, az újabb döntésig pedig még versenyben van.  A Hummeres egyébként nem ment úgy a szelektíven, ahogy szeretett volna, ugyanis megütötte a bal elejét az autónak, és le kellett jönnie a szakaszról. Ennek ellenére azért beért a negyedik helyre négy és fél perccel a szakaszgyőztes Nani Roma mögött. Közéjük a második helyre Stephane Peterhansel, a harmadikra pedig Giniel De Villiers ékelődött be, előbbi még mindig megnyugtató, 19 perces előnnyel áll az élen az összetettben, de ezúttal már Roma követi őt a második helyen.


A lengyel Krzysztof Holowczyc technikai gondokkal küszködött, mivel az ötvenedik kilométernél elment a kományszervó a Miniben, és jelen sajtóanyag kiadásáig még nem ért ki a szakaszról.


A quadosoknál csoda történt, ugyanis egyik Patronelli sem tudott nyerni a szakaszon, ellenben a legjobb quados címet ezúttal is argentin versenyző vitte haza. Tomas Maffei közel 13 perccel ment jobb időt, mint Marcos Patronelli, a harmadik helyre Alejandro érkezett meg. Az élen nem történt változás, hiszen Alejandro Patronelli olyan óriási előnnyel vezet, hogy igen nehéz lesz tőle elhódítani az első helyet.


A Kamaz első 2012-es szakaszgyőzelmét aratta az idei Dakar tizedik szakaszán, a lélektani fontosságú eredmény Arthur Ardavichus nevéhez fűződik, aki a korábbi szelektíveken is mindig a legjobb eredményeket hozta az orosz csapatnak. Sőt, a második hely is a Kamazé, ugyanis Andrej Karginov érkezett meg a második legjobb idővel a célba. De Rooy kisebb navigációs hibának tulajdonítja a harmadik helyet, de megteheti, hogy lazán kezeli a mai eredményeket, hiszen az összetettben ő is egy órás előnnyel áll az élen, ráadásul csapattársa, Hans Stayey előtt.


A még versenyben lévő magyarjaink közül Szalay Balázs és Bunkoczi László kemény napon van túl, ásniuk is kellett, valamint az utolsó tíz kilométeren két defektet is kaptak. Ennek ellenére a 17. legjobb idővel értek célba, és összetettben is előrébb tudtak lépni (a végleges helyezést csak később, a többi versenyző beérkezése után lehet megállapítani). Darázsi Zsolték a CP2-t a 25 helyen érintették, egyelőre még nem fejezték be a szakaszt.

 

2012. 01. 12.

 

Megkezdődött a helyezkedés


Első alkalommal látogat el a Dakar rally mezőnye Peruba a 2012-es verseny során, az első állomás pedig az ország második legfontosabb városa, Arequipa. A két részből álló napi szakaszt a motorosoknál Despres nyerte meg, az autóknál pedig Peterhansel győzött. Gordon egy órát állt a szakaszon technikai gondok miatt, így akármi is történik a kizárásával kapcsolatban, egyre kevesebb az esélye a végső győzelemre.


Ha a Dakarok történetében valaha számon tartják majd az első perui szakaszgyőztest, akkor Cyril Despres neve kerül fel a listára. A francia motoros egy kis levegővételhez jutott az összetettben, amire nagy szüksége is volt. A verseny tizenegyedik szakasza már nyújtott egy kis ízelítőt abból, ami a mezőnyre vár a következő napokban: véges-végig dűnék és puha homok, járhatatlan utak és a „Dakaron bármi megtörténhet” – szlogen. A csütörtöki szakasz egy 195 és egy
131 kilométer hosszú szelektívből állt (a kamionosok csak egy 149 kilométeres mért szakaszt tettek meg), és az óraátállításnak köszönhetően nagyon korai volt a reggeli rajt. Ennek ellenére Despres jól kapta el az ütemet, és megszerezte pályafutása 30. Dakaros szakaszgyőzelmét, ráadásul 2 perccel jobb időt ment riválisánál, aki csak a harmadik legjobb időt tudta elérni. Közéjük Gerard Garres Guell ékelődött be (a jelenleg az összetett hatodik pozícióját birtokló KTM-es), aki Coma egyik legjobb barátja, és komoly segítőszerep hárulhat rá a következő szakaszokon. Persze a 2 perc 22 másodperces előny, amivel Despres kezdi a holnapi napot, fontos lehet a végelszámolásban, de elsőnek menni mindig nehéz, főleg ilyen terepen. Minden esetre a két KTM-es izgalmas meccset vív a 2012-es Dakaron a győzelemért, és a végkifejletet az utolsó percekig elhúzzák.


Robby Gordonnak már szinte esélyes sincs arra, hogy megnyerje az idei Dakar rallyt. A fellebbezése miatt még versenyben lévő amerikai megállt szerelni a szakaszon, és közel egy órát töltött egy helyben, így csak a huszadik helyet tudta megszerezni az Arica-Arequipa közötti szakaszon. A két Minis, Peterhansel és Roma az első és második helyet vitte haza a Minikkel az X-Raidnek, az összetettben a francia tehát további értékes perceket gyűjtött a végső győzelem megszerzése érdekében. Az összetettben már 22 perc 49 másodperccel vezet a katalán előtt, a harmadik Giniel De Villiers, aki a mai napot a negyedik helyen zárta.


A quadoknál ismét a Patronelli testvérek domináltak. Alejandro már a hetedik szakasz óta áll az élen, és már a tizedik, idei harmadik Dakaros szakaszgyőzelmét szerezte meg. A kamionosok külön útvonalon haladtak, ők csak egy,
149 kilométer hosszú szakaszt tettek meg. A Kamazok úgy tűnik, a verseny vége felé feltámadtak, a második győzelmüket szerezték meg, és ezúttal is Karginov volt a legjobb a csapatban. Hans Stacey lett a második 3 perccel lemaradva, a harmadik helyre pedig Miki Biaison érkezett meg. Az összetettben továbbra is De Rooy vezet.


Szalayékkal sok minden történt a két szelektíven, de ügyesen vették az akadályokat, és a 17. helyet szerezték meg, összetettben egyelőre a huszadik helyen állnak. Az Antaraval versenyző kettős a továbbiakban Darázsi Zsoltiék és a versenykamion nélkül kell, hogy tovább versenyezzen, mivel az MAN-ben még tegnap tönkrement a kuplung, így a triónak be kellett fejeznie a 2012-es Dakar rallyt. A mai szakaszon Balázséknak meggyűlt a baja a kövekkel, de egy rugótöréstől eltekintve szerencsésen megúszták a napot.Szerző: szabadban
Forrás: NavigátorMédia


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum