Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. április 22. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Dakar 2012. 1-3 nap eseményei
2012-01-05 10:14:42
Kategória: Terep-Rallye


2012-01-01:

 

443 jármű rajtolt el a 2012-es Dakar rally rajtceremóniáján Mar del Plata főterén, hogy Argentínán, Chilén és Perun keresztülhaladva, mintegy 8300 kilométer megtétele után megérkezzen a limai célba. A négy kategóriagyőzelemért folytatott küzdelem megkezdődött.


A vakációjukat a tengerparton töltő fürdőzők hirtelen egy óriási felhajtás közepén találták magukat az év utolsó napján, ugyanis a parttól néhány méterre, a Plaza Colon-on került felállításra a pódium, a hozzá vezető háromszor kétsávos főutat pedig egész napra lezárták a szervezők. Helyi idő szerint délután három órakor kezdődött el a rajtceremónia, amely során 30 quad, 178 motor, 161 autó és 74 kamion haladt át a dobogón. A nevezési listához képest némileg változtak a számok, ugyanis 7 quadot nem vettek át a technikai ellenőrzésen, mivel a járművek sok tekintetben eltértek a széria modellektől, és ebben a kategóriában a prototípus nem megengedett. Sajnos több kiemelt versenyzőt is érint ez a döntés, így Josef Machacek (ötszörös Dakar-győztes), Lukasz Laskawiec (2011-ben harmadik), Christophe Declerck (2011-ben negyedik), Rafael Sonik, Antoine Leconte, Norberto Cangani és Maciej Albinowski ugyan elrajtolhatott, de nem értékelik őket az abszolútban. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Patronelli testvéreknek és a többi dél-amerikai quadosnak könnyű dolga lesz a verseny során.


Négy motoros sorsáról még nem döntöttek a szervezők. Iain Stevenson, Neil Scott-Thomas, Darryl Curtis és Greg Raaf motorja ugyanis még nem érkezett meg az Egyesült Államokból, a járműveket szállító hajó az utolsó pillanatban fut be a Buenos Aires-i kikötőbe, de még el kell őket szállítani az 500 kilométerre lévő Mar del Plata-ba. Reméljük, hogy a versenyzők néhány nap múlva nevetni fognak a most még gyomorgörcsöt okozó eseményeken, a szervezők mindent megtesznek, hogy részt tudjanak venni a versenyen. Az adminisztratív ellenőrzést elengedték számukra, és segítenek nekik a vámvizsgálaton, de egyáltalán nem biztos, hogy időben megérkeznek a motorok az első etap rajtjához. David Castera, a verseny sportigazgatója reggel öt órakor találkozik velük, hogy amennyiben időben megérkeznek a jármávek, a gépátvételt gyorsan elvégezzék rajtuk.


Azok, akik szerencsésen áthajtottak a pódiumon, már teljes mértékben versenylázban égnek. Cyril Despres és Marc Coma egyforma narancsszínű csapatruhában, „Nyugodtak vagyunk, nincs közöttünk feszültség, és nem is szeretnénk, hogy ez a verseny során megváltozzon” – felirattal a pólójukon jelent meg a gépátvételen, ezzel is jelezve, hogy barátok, és nem ellenfelek. Az autóknál Nasser Al-Attiyah a katari színekre festett Hummer-rel is ma teljesítette az átvételt. A címvédő délután egy sajtótájékoztatót is tartott, amelyen elhangzott, hogy igazán esélyesnek tartja magát az újabb győzelemre.A Minik uralják a mezőnyt

 

2012-01-02:


Egész évben sérülten készült a Dakarra Francisco Lopez, de ennek ellenére remek formában kezdte a versenyt, ugyanis megnyerte az első szakaszt a motoros kategóriában. Coma a második helyen futott be, a harmadik pedig a tavaly 19. helyen végzett argentin Javier Pizzolito lett. A kamionoknál Marcel van Vliet megismételte 2009-es legjobb eredményét azzal, hogy megnyerte a szakaszt.

Az esélyesek között talán Francisco Lopez volt az egyetlen, aki nem tudott komolyabban készülni a Dakarra, de az első szakaszon mégis ő kezdett a legjobban. A chilei versenyző még tavasszal a Tunisz rallyn bukott egy nagyot, és akkor úgy tűnt, hogy a törések miatt ki kell hagynia a Dakart. Hatszor műtötték meg, és különös figyelmet fordított a rehabilitációra is, így rajthoz tudott állni októberben a Fáraó rallyn, ahol a 36. helyen végzett. A gépátvételen „Chaleco” úgy nyilatkozott, hogy már annak is örül, hogy egyáltalán részt vehet a Dakaron, nem délelget komolyabb álmokat. Az első, 57 kilométeres szakaszt az első helyen fejezte be Marc Coma előtt, aki viszont csalódott volt, mert szerette volna megismételni a 2009-es Santa Rosa-i szakaszgyőzelmét.

Coma után Javier Pizzolito végzett a harmadik helyen, és szó szerint meleg fogadtatásban részesült, de nem csak a hőmérséklet miatt, hanem a tábor bejáratánál felsorakozó argentin szurkolók lelkesedésének is köszönhetően. A helyezésével a legjobb argentin motoros eredményt érte el a Dakar történetében. Mögötte Quinn Cody érkezett harminc másodperces különbséggel, őt pedig Jakub Przygonsky követi 49 másodperccel Lopez mögött az ötödik helyen. Cyril Despres közel két perces hátrányt gyűjtött be, a 13. helyről folytatja hétfőn a versenyt.


Az autóknál várható volt, hogy a Minik dominálnak majd, de azt nem lehetett tudni, hogy vajon ki kezdi a legjobban a versenyt. A rövid szakasz miatt nem derül ki, hogy ki van a legjobb formában, de azért az eredmény némileg elárulja, hogy fejben ki készült fel a legjobban a versenyre. Nos, Leonid Novitskiy, az idei tereprali világbajnok a 13. helyről indult, és a csapattársait, Holowczyz-ot és Peterhanselt a cél előtt nem sokkal érte utol, 5” illetve 9” másodpercet adva nekik. A nap végén tehát az első három helyen Mini található, őket Giniel De Villiers követi a Toyota Hilux-szal.

Nasser Al-Attiyah számára nem indult túl jól a verseny. Az első Hummer-ral töltött szelektív szakaszon 9 perc 45 másodperc hátrányt gyűjtött össze Novitkiy-jal szemben, ráadásul 2 kilométerrel a célba érkezés után félre kellett állnia az olajnyomás-problémák miatt. Csapattársa, Robby Gordon 600 kilométeren keresztül vontatta be a katari versenyzőt a táborba, és valószínűleg egész éjjel szerelnek majd a Speed Energy csapat tagjai. A csalódásoknak ezzel még nincs vége, hiszen Alfie Cox sem ilyen Dakart képzelt el, amikor beült a vadonatúj Volvoba. Annak ellenére, hogy befejezte a szelektívet, nem tudja folytatni a versenyt, mivel az autó kigyulladt és teljesen kiégett a célba érkezés után az út szélén. A versenyzők megúszták a balesetet, de a Pewano csapat hosszú idők óta dédelgetett álmainak sajnos ezzel egyelőre vége.


A quadosoknál Sergio La Fuente teljesített a legjobban az első szakaszon, így ő az első uruguay-i, aki szelektívgyőzelmet szerzett a Dakaron. Büszke lehet arra is, hogy a 2010-es győztes Marcos Patronellinek 54 másodpercet adott; a harmadik helyen Tomas Mafferi végzett 1 perc 7 másodperces hátránnyal.

A kamionoknál meglepetésre a Kamazok legjobb helyezése csak egy ötödik pouíció, viszont az első hatban három Iveco is található. Marcel van Vliet a második szakaszgyőzelmét szerezte meg, az elsőt még 2009-ben, szintén Santa Rosa-ban. Gerard de Rooy 26 mádosperces különbséggel a második, Franz Echter pedig 56 másodperccel lemaradva a harmadik lett.


A magyarok közül a Szalay-Bunkoczi kettős remek teljesítménnyel a 22. helyet szerezte meg, az újonc Sebestyén Sándor és Bognár József élete első Dakaron szelektív szakaszát a 133. helyen fejezte be.

 

2012-01-03

 

Coma begyújtotta a rakétákat. A tegnapi második helyezett motoros sokat tudott növelni az előnyén a legnagyobb kihívóival szemben, Cyril Despres hátránya már 2 perc 52 másodperc, annak ellenére, hogy a francia a második helyen ért célba a szakaszon. Az autósoknál a tegnapi rémálom után a mennyekben érezheti magát Nasser Al-Attiyah, hiszen a legjobb idővel fejezte be a második szakaszt.


295 kilométer volta második napi penzum a versenyzők számára, amely már kétségtelenül komolyabb kihívás. Mac Coma, akinek tegnap megmutatták a többiek, hogy ha nem figyel oda, elvehetik tőle az első helyet, ma mindenkinél jobb időt ért el, és ezzel élete 17. Dakar szakaszgyőzelmét aratta. Utána a legnagyobb riválisa, Cyril Despres érte el a legjobb időt, tehát úgy tűnik, folytatódik a két KTM-es egymás elleni harca ezen a Dakaron is. Despres reggel még a 13. helyről rajtolt, a szakaszon megelőzte Olivier Pain-t, Pal Anders Ullevalseter-tés Quinn Cody-t is. A CP1-en még az első helyen állt, de az utolsó 50 kilométeren, egy hosszú dűnés részen Coma megelőzte, és 1 perc 18 másodperces előnnyel ért be a célba. A harmadik helyen a katalán Joan Barrad Bort fejezte be a szakaszt, aki a Marokkó Rallyn két szakaszon is az első helyen végzett.


A 38. helyen kezdte a napot Nasser Al-Attiyah, és úgy tűnik, hogy az első napi drámai események után rendesen felszívta magát a katari versenyző. A CP1-en már a 12. helyen állt, tehát közel 200 kilométeren 17 autót előzött meg, köztük Stephane Peterhanselt is, aki közel egy perccel ment rosszabb időt a címvédőnél. Napközben még Robby Gordon is vezetett egy ideig, a CP1-en ugyanis az övé volt a legjobb idő, úgy tűnik tehát, hogy a Hummer szerelői nehéz, de sikeres éjszakán vannak
túl. A dűnéken azonban Mr. Dakar jobban teljesített, az amerikai pedig a harmadik helyen ért célba.


A quadosoknál az urugay-i Sergio Lafuente nem tudta megismételni a tegnapi szakaszgyőzelmét, ugyanis Lukasz Laskiewic megelőzte, és ő érte el a legjobb időt. A kamionoknál Gerard De Rooy éppen a Santa Rosa-ból induló szakaszon, még 2009-ben tudott utoljára nyerni, így érthetően boldog volt, hogy a legjobb időt autózta. A hab a tortán,  hogy a második helyen csapattársa, Hans Stacy érkezett be a célba.


Szalay Balázs és Bunkoczi László a 64. helyen ért célba, mert valószínűleg melegedett az üzemanyag, és egy órát kellett várniuk, hogy folytatni tudják a versenyt. Később sikerült továbbmenni, de 17 kilométerrel a cél előtt eltörött a szervo, így igen nehéz napja volt a magyar párosnak. A Sebestyén-Bognár kettős még nem ért be a célba, a CP1-en a 114. idővel hajtottak át.


További információk: www.dakar.comSzerző: szabadban
Forrás: NavigátorMédia

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum