Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2020. augusztus 13. csütörtök, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Motoros Búcsú 2011. beszámoló
2011-05-09 16:55:27


„Motoros Búcsú” Immáron ötödik alkalommal

 

Idén, május 06-07-én, immáron ötödik alkalommal került megrendezésre a Motoros Búcsú Ecséd település szélében található Szentkút-völgye Boldogságos Szűz Mária kápolnánál. Az alkalomhoz méltóan sokan érkeztek közeli és távoli településekről, s az országhatáron túlról, hogy tiszteletüket fejezzék ki a motorosok védelmezőjük előtt.

 

Az esemény a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány, valamint két másik szervezet, a Motorosok a Motorosokért Alapítvány és kezdeményezésükhöz csatlakozó Hatvani Motoros Egyesület közreműködésével jött létre, amelynek célja többek között a fiatalok, illetőleg a motoros sport iránt érdeklődők közösségé formálása, a balesetmentes közlekedés hangsúlyozása a már tapasztalt, régi motorosok jelenlétével. A fő cél -a motoros szervezetek kezdeményezésében létrejött „búcsúnak”,- a Mária tisztelet megőrzése; „Jó példával élni két keréken!”

 

A két napos esemény május 06-án este kezdődött, az érkező zarándokok köszöntésével. Az érkező motorosokat az alapítvány kuratóriuma, továbbá Urbán Tamás a Hatvani Motoros Egyesület Elnöke, Pápay Bálint a MOTaMOT képviselője. Valamint a helyi motorosok nevében Süki Lóránt köszöntötte, aki elmondta, hogy ezt a hagyományt évről-évre nagyon várják, „…hiszen szükség van a lelki feltöltődésre a mai rohanó világunkba, mindazon által szükség van baráti körben megosztani a mindennapok motoros élményeit, ne adjátok fel, soha, semmilyen körülmények között, és tudjatok kihez fordulni, a szükség idején! Ez a két a nap erről szól!”

 

Az alapítvány koordinátora elmondta, hogy az idei motoros búcsú kiemelt alkalom, hiszen a második napon szentmise keretében szentelik fel a motoros zarándokok által kezdeményezett Szűz Anya szobrot, a motorosok védelmezője tiszteletére. Pápay Bálint a MOTaMOT képviselője egyszerű, ámde lényegre törő megnyitó beszédében hangsúlyozta; „a motorosok számára különös fontossággal bír ez a szenthely, a Motoros Búcsú eseménye, hiszen rendszeresen a szezon nyitányaként a Szűz Máriához fordulhatunk oltalomért, hogy őrizzen és védelmezzen minket útjaikon, a mindennapi életünk során.”

 

A köszöntőket követően került sor a már hagyományos fáklyás keresztúti imádságra, amelyet nagy áhítattal éltek meg a résztvevők. Különös képen az újonnan érkezők számára volt megindító. A fáklyás körmenetet követően, helyi motoros meghívására, fantasztikusan jó vacsorán vettek részt a motoros zarándokok.   

 

A második napon 11°° órakor ünnepélyesen fogadta az immáron nagy lélekszámú csoportot, a közreműködő szervezetek képviselői. A Szentlaposi Alapítványt képviselve Csontos Péter koordinátor örömét fejezte ki, hogy „…az esemény alkalma, nem csak egyszerű zarándoklatot jelent a megjelent motorosok számára, hanem a mindennapok kihívásokhoz szükséges erőt és bátorítást nyernek, s egyben a nagy találkozások pillanatai is egyben. Öröm számunkra látni fiatalokat és időseket, az országhatárain belül, avagy kívülről érkezőket. Így teljes a mai nap!” Külön köszöntötte a Felvidékről érkező mind két, immáron nagyobb létszámmal megjelenő motoros zarándokokat.

 

A megnyitót követően Illéssy Mátyás atya, az Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesület elnökének előadására került sor, ahol a téma a családok és a mai magyar értékek. Matyi atya előadása mindenki számára nagy élmény volt, igazán lélekemelő volt, az előadásban hangsúlyozta a család fontosságát, szemléltette annak kihívásait és fontos szerepét a mindennapi életben, valamint kiemelte a közös értékeket, a magyarság örökségeit, hagyományait, „…a magyarság örökségeinek megőrzése nem regionális szinten, nem országos, vagy számbeli mértékben mérendő, hanem az emberek lelkületében, az összetartozás erejében, a tanúságainkban. Hiszen itt is tanúságot tesztek, hitről, egymásiránti barátságról, a Szűzanya iránti tiszteletről.” Az előadó atya elmondta egészen rendkívüli volt számára a csodaszép kápolnában előadást tartani egy rendkívüli kezdeményezés keretében, ennyi motorosnak.

 

A második előadó Machovits László, avagy motoros körben ismertebb nevén Macho, tartotta meg előadását a Dévai kezdeményezéstől egészen a Motoros Búcsúig témában. Amely nagyon sok motorosnak jelentett lelki támaszt a szentmise előtt, illetőleg segített megérteni a motoros búcsú jelentőségét, főképp az újonnan érkező motorosoknak: „….igazán megérteni a mai nap jelentőségét az apát úr prédikációjából fogjátok csak igazán, s míg itt vagytok, vessétek le ezt a fekete mellényt, s öltözzetek fehér ingbe!” –hangsúlyozta a motoros előadó, aki a meghirdetettet Bújdosó Janó előadót helyettesítette. 

 

Az előadásokat követően az előzetes programnak megfelelően voltak közösségi programok, látványos íjászbemutató. Az ebédet közös asztalnál fogyaszthatták el az érkező motorosok, alkalmat teremtve a baráti beszélgetéseknek.

 

Az ünnepi szentmise 1500 órakor kezdődött, amelyet főcelebrált Kádár István apát, kanonok, konccelebrált Dóbiás Zalán, Kóka plébánosa. A mise elején apát úr megszentelte a motorosok védelmezője tiszteletére emelt szobrot a motoros zarándokok jelenlétében.

 

A szentmise idén is hangsúlyozta az Égi Édesanya tiszteletét és a biztonságos közlekedés fontosságát; „…motoros és zarándok testvéreim nagy öröm számomra, hogy idén is, eljöttetek ide ezen kicsiny, azonban annál nagyszerűbb szenthelyre, hogy oltalmat találjatok a Szűzanyánál, a motorosok védelmezőjénél. Milyen nagyszerű pillanat a jó időben motorra pattanni és az utat szelni, … de vigyázzatok, legyetek mértékletesek, ne a motor diktálja a tempót, avagy a kísértés, ne a társaidnak, és a másoknak akarj felvágni, megfelelni, hanem a saját célod kövesd, és lelkiismeretedre hallgatva Isten vezessen! Ő rá hagyatkozz, Ő nem hagy cserbe, mindig gondoskodik rólad! Ezt tette akkor is mikor egyszülött Fiát, Jézus Krisztust küldte el megváltani, … Jézus meghalt a kereszten érted és sokakért! Milyen kínokat élt át, s min mehetett keresztül az édesanyja, a Szent Szűz, hány és hány anya éli azt meg elveszíti fiát, lányát, mert mértéktelenül élt. Ti ne legyetek ilyenek, őrizzen meg benneteket a Szűz Mária, óvjon meg útjaitok során! ” –mondta beszédében Apát úr.

A prédikációt követően megáldotta a kápolnának ajándékozott kovácsoltvasból készült keresztet, melyet egy felvidéki kovácsmester ajánlott fel a Szentkút-völgye Mária kápolnának.

 

A mise keretében került sor már-már hagyományos módon a kerékpárok és motorok, valamint tulajdonosaik megáldására, amely ideje alatt Nagy László tárogatón játszott. Az alapítvány képviselői és a szervezők örömüket fejezték ki, hogy nagyon sokan megjelentek az eseményen, több, olyan motorosok is részesei voltak ennek a felemelő alkalomnak, akik eddig még nem vettek részt motoros zarándoklaton. Illetőleg autóbusszal is érkeztek zarándokok az esemény hírére.

 

A nap zárásaképpen a Jump Rock Band koncertjét hallgathatták meg az érdeklődök.

 

Köszönetét fejezi ki a Szentlaposi Szűzanya Kápolna Alapítvány Kuratóriuma, a közreműködő szervezetek, a MOTaMOT Alapítvány és a Hatvani Motoros Egyesület mindenkinek, akik segítették az esemény létrejöttét. Külön köszönetüket fejezik ki az alapítványvezetői a vendéglátást szervező és lebonyolító két helyi motorosnak, Süki Lóránt úrnak és Karsay László motoros barátunknak.

 

Ne feledjék, jövőre ugyan itt találkozunk, addig is Jó példával élni két keréken!

 

Csontos Péter, koordinátor

 Szerző: szabadban


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum