Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2020. július 15. szerda, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Épül az újpesti Vízipark
2007-11-13 01:58:27


A leendő Megyeri híd mellett, 8,6 hektáros területen épül fel Magyarország legújabb és legnagyobb vízi birodalma, amelynek egyik jellegzetessége a 73 méter átmérőjű, 7 emelet magas kupolája lesz majd. A kivitelező cég, az Interestate 6 emelet magas csúszdát, szörfmedencét, pezsgőfürdőket, ugrótornyot és parkosított strandot is „beleálmodott” a víziparadicsomba. Sőt, az élményfürdő mellett egy 5 csillagos luxusszálloda fejlesztése is javában folyik már, amely az egyik legrangosabb hotellánchoz, a Ramadához tartozik majd. Az élményfürdő- és szállodakomplexum építése mintegy 17 milliárd forintba kerül.

Új városközpont épül?

„A Ramada Plaza – Aquaworld Hotel és Vízibirodalom beruházás gondolata még 2004-ben fogalmazódott meg bennünk. Úgy véltük ugyanis, hogy a lakásépítési boom előbb-utóbb kimerül, így az erőinket más fejlesztésekre kell kiterjeszteni, ha nem akarjuk szakembereink javát szélnek ereszteni” – világította meg lapunknak Pfandler Katalin, az Interestate Rt. elnök-vezérigazgatója a beruházás mozgatórugóit. Jóllehet elismeri, meglehetősen idegen volt akkoriban számukra egy ennyire összetett, bonyolult, és a hazai kivitelezők számára ismeretlen szerkezeteket és berendezéseket is tartalmazó komplexum megvalósítása.

A nyugat-európai példák azonban hatottak, mint Pfandler Katalin fogalmazott: Nyugat-Európában ugyanis 1-1,5 millió lakosra jut egy hasonló létesítmény. "Éppen ezért abban bízunk, hogy pár év múlva az újonnan csatlakozó uniós országokban is komoly igény jelentkezik a szabadidő kulturált eltöltésére, amelyhez pedig a fejlesztőknek is alkalmazkodni kell” – hangsúlyozta, utalva arra, hogy a jövőben az Aquaworldhöz hasonló projekteket szeretnének a környező országokban is megvalósítani.

A IV. kerületi Káposztásmegyer nem tartozik a főváros legfrekventáltabb része közé – bár igaz, a helyválasztás nem volt véletlen, hiszen a vízszükségletet a 770 méter mélyen fúrt termálkútból feltörő, 35 Celsius-fokos hévíz szolgáltatja majd –, ám az Interestate Rt. elnöke szerint ez idővel változni fog. „Pár éven belül akár a víziparkig is kitolódhat Budapest centruma, amely a szomszédságában épülő M0-s Duna-hídnak is köszönhető” – mutatott rá Pfandler Katalin, aki elsősorban a fővárosba érkező turistákra, illetve budapesti és környékbeli családokra számít a majdani látogatók között.

Óriáscsúszda és trópusi hangulat

Az Aquaworld nem nélkülözi a speciális megoldásokat. A 18 méter magasról induló csúszdákhoz panorámalift szállítja a vendégeket, akik összesen 900 méter hosszú csőrendszeren keresztül juthatnak vissza a fedett fürdőtérbe. A csúszdák hossza egyúttal rekordnak számít Közép-Európában, meghaladják az eddigi csúcstartó osztrák lutzmansburgi fürdő csúszdáinak méretét is. A két szintről induló 5 csúszda 110 és 160 méter hosszú elemeibe fény és hangeffektusokat építenek be.

A fedett csarnokban egy 180 méter hosszú hegyi folyó és egy – hazánkban kuriózumnak számító – szörfmedence is helyet kapna a számtalan kisebb és nagyobb, változatos élményelemeket tartalmazó medencék mellett. Az élménypark egyedi építészeti jellegzetessége a kupola alatt magasodó és a medencék által körülölelt Angkor-templom és függőhídrendszer. Az úszni vágyókról sem feledkeztek el: egy 25 méteres medence várja majd őket.

A kisebbek számára a kupolatértől elkülönített épületrészben különböző vízmélységű, élményelemekkel, gyermekcsúszdákkal, mesefigurás játékokkal felszerelt, összesen 150 négyzetméter nagyságú medenceterületet álmodott a kivitelező. Ennek a közelében játszóház, gyermekpelenkázó és születésnapi rendezvényeknek is helyet biztosító „rendezvényterem” gondoskodik az egész napos szabadidő eltöltéséről.

Űrtechnológiás kupola

A gömbszelet formájú kupola különleges építészeti technológiával készül, amelyet az űrkutatás során fejlesztettek ki: teljesen átlátszó, többrétegű fóliarendszerrel rendelkezik, s azon túlmenően, hogy véd az UV sugárzástól, az égésnek is ellenáll.

Magyarországon elsőként építik be ezt a speciális fóliarendszert – tudtuk meg Pfandler Katalintól –, amelyet elsősorban nagy befogadóképességű sportlétesítményeknél szoktak alkalmazni. Így többek között a 2005-ben megnyitott müncheni Allianz Arena befedésénél lehetett vele találkozni, illetve a 2008-as pekingi olimpia úszócsarnokának borításánál is ezt alkalmazzák még.

Exkluzív hotel

A fürdőbirodalommal egységet alkot, ám teljesen különálló a 8 emelet magas Ramada Plaza szálloda. „A szállodalánc elsősorban az ideális közlekedési szempontok miatt választotta az újpesti beruházást, ugyanis repülőtérről, illetve autóval érkezők egyaránt könnyen meg tudják majd közelíteni a létesítményt ” – tudta meg lapunk Pfandler Katalintól.

A Ramada International szállodaláncba tartozó ötcsillagos hotel 261 szobával – köztük 2 elnöki lakosztállyal, 900 fős befogadóképességű konferenciaközponttal, több étteremmel várja majd a hazai és a külföldi vendégeket. Külön, földalatti folyosóval összekötött épületszárnyba kerülnek a 2 és 3 szobás apartman-lakosztályok, míg a 8. emeleten tetőteraszos, Dunára és a budai hegyekre néző lounge-ot alakítanak ki. A szálloda földszintjén pedig a "medence a medencében" filozófia alapján egy 380 négyzetméteres vízfelületű, belső téri relaxációs medence kapna helyet a spa- és wellness-komplexumon belül.Szerző: szabadban.hu
Forrás: FN

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum