Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. február 21. szerda, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
SWR 2012. 5 - 6 nap
2012-07-13 05:53:18
Kategória: Terep-Rallye


5. nap - etap: Elista – Elista (158 km – SS 3801 km – 118 km)

Újabb rövidítés:
Ismét módosítani kellett a heves esőzések miatt a szelektívet, ezúttal a végét csípték le, 506 km helyett 380 lett az Elista-Elista az ötödik napi szakasz. Fazekas feladta a versenyt, Lisziék turbót cseréltek.

Egész éjjel zuhogott az eső a táborban és a pályán, így a rendezők úgy döntöttek, hogy lerövidítik a szakaszt, mert járhatatlanná váltak az utak. Már reggel a bivouacból is volt, aki csak külső segítséggel tudott elindulni, mert úgy elsüllyedt az autója a sárban. Laveillie nyitotta a szakaszt, és mint mindig, az elsőnek nehéz dolga van megtalálni a nyomot, a mögötte okosan lavírozó Vasziljev jött be a legjobb idővel a célba. Alvareznek ezúttal szerencsés napja volt, és egy második hellyel javított összetettbeli hetedik pozícióján. Laveillie a harmadik helyen ért célba, de az összetettben továbbra is vezet tizenkét és fél másodperccel.

A magyar csapatok közül ma már csak hárman folytatták a versenyt, a Fazekas-Horn kettős jobbnak látta befejezni a versenyt a sorozatos motor-gondok miatt. Szalayéknak ismét jó napjuk volt, a kilencedik helyen értek célba, és egy hatalmas felhőszakadástól eltekintve, amikor semmit nem láttak ki az autóból, nem volt különösebb kalandjuk. Liszi László korábbi off-roados emléke nyomán várta a saras szelektívet, és jól is ment a Mitsubishivel, a 37. ért az CP1-hez, de aztán 70 kilométerrel a vége előtt megadta magát a turbó az autóban. A párosnak sikerült kicserélnie az alkatrészt, és helyi idő szerint este fél 12-ig kell beérnie a célba, hogy versenyben maradhasson. A magyar kamionos trió, Kovács Miki és legénysége folytatta a tesztelést, ami elég jól ment, a 15. helyen fejezték be a napot, és az összetettben is ezt a pozíciót foglalják el.

A kamionoknál ezúttal Loprais volt a leggyorsabb Nikolaev és Verslius előtt, de az összetettben nem történt változás, a cseh MAN-es továbbra is be van szorulva a két Kamazos közé.

A heves esőzések és áradások miatt a Selyemút Rally szervezői úgy döntöttek, hogy módosítják a verseny végét. A futam egy nappal korábban, július 12-én Maykop-ban ér véget, és a mezőny nem megy el az árvíz által leginkább sújtott településre, Gelendzsikre. A díjkiosztóra a maykop-i táborban kerül sor, de a szolidaritás jegyében nem lesz záróünnepség. A rendezők pénzzel és élelmiszerrel is támogatják a természeti katasztrófa áldozatait.

Gyorshír:
A Szalay-Bunkoczi kettős második helyen végzett a Selyemút Rallyn!

Az Elista-Maykop szakaszon (348 km) a magyar kettős szakaszgyőzelmet szerzett, és a remek idejének köszönhetően a hatodik helyről a dobogó második fokára lépett előre. A versenyt az orosz Gadaszin nyerte meg, a harmadik pedig a magyar licensszel versenyző cseh Zapletal lett.

6. nap - etap: Elista – Maykop (107 km – SS 348 km – 211 km)

Drámai fordulatok az élmezőnyben, Szalay második lett!

Lavieille technikai gondok miatt állt meg, Vasziljev lejött a pályáról, Pelichetnek a hátsó difije ment tönkre…. Egymás után hullottak ki az élmezőny tagjai, de ennek mi magyarok rettentően örültünk, ugyanis így a Szalay-Bunkoczi kettős a második helyen fejezte be a Selyemút Rallyt, ráadásul szakaszgyőzelemmel tette fel az i-re a pontot.

Nem szeretjük a „Mi lett volna, ha…?” kezdetű mondatokat, de ma mindenki ezt mondogatta magában a magyar páros sikere kapcsán. Balázsék ugyanis csak három perccel maradtak le az abszolút első helyezett Gadaszintól, pedig még vagy húsz percig el is tévedtek a pályán. Fantasztikus idővel, folyamatosan gyorsulva megnyerték a szakaszt, és így a második helyen végeztek a Selyemút Rallyn. Egyáltalán nem volt könnyű az utolsó, Elista-Maykop közötti szelektív, amelyet a rendezők az esőzések miatt ismét lerövidítettek száz kilométerrel (még így is 348 km hosszú volt). Folyamatosan szakadt az eső, iszonyatos sár és dagonya alakult ki a pályán, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy az élmezőny azon tagjai, akik leginkább homokban szoktak versenyezni, elvéreztek ezen a szakaszon. Reggel még az abszolút első helyen állt Lavieille, a másodikon pedig Pelichet, de a két francia nem bírt az időjárással. Vasziljev is kiállt, Magnaldi is küszködött, és sajnos a Liszi-Sin kettős motorja sem bírta a kiképzést, ők is feladták a versenyt az utolsó napon.

A versenyt az orosz Gadaszin nyerte tehát meg három perccel Szalayék előtt, a harmadik pedig a magyar licensszel versenyző cseh Zapletal lett, a lengyel Rafael Martonnal a jobb egyben. A kamionoknál Mardeev volt a legjobb a szakaszon, Loprais pedig beragadt a sárba, és súlyos perceket veszített, a dobogóról is lecsúszott. A versenyt végül a Kamazos Mardeev nyerte meg, a holland Versluis és az orosz Shibalov előtt. A Kovács Miklós-Tóth György-Tóth Tamás trió a Scaniaval szintén sikeresen célba ért, a fiúk mai szakaszt a 12. helyen zárták, összetettben a 16. pozícióban végeztek.

A 4. Selyemút Rallyt - köszönhetően a heves esőzéseknek - a folyamatos szakaszrövidítések jellemezték, bár az is kétségtelen, hogy meglehetősen nehézre sikeredett a verseny, és így jól jött a versenyzőknek, hogy kevesebbet kellett menniük. Bebizonyosodott a szervezők azon jóslata, miszerint sokan férhetnek fel a dobogóra, és nagy örömünkre egy magyarnak sikerült is a legjobb háromban végeznie. Sajnos a négy magyar egységből ketten, Liszi László és Fazekas Károly feladta a versenyt, de amíg mentek, jól teljesítettek. Reméljük, hogy a Közép-Európában oly népszerű Selyemút Rallyn jövőre is terem babér a magyar csapatok számára, és újabb sikerekkel gazdagítják a hazai tereprali sportágat.Szerző: szabadban
Forrás: Sz. N. K.


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum