Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. április 22. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Természetvédelem a levegőből
2015-04-26 18:39:16


„Nem elég egy természetvédelmi területet papíron létrehozni, rendszeresen ellenőrizni kell, hogy sikerül-e azt jó ökológiai állapotban tartani. Nem kis feladat, ha tekintetbe vesszük, hogy az EU területének csaknem egyötöde a Natura 2000 hálózat alá tartozik, a tagországoknak pedig hatévente jelentést kell tenniük ezek természetvédelmi állapotáról. Általában terepbejárásra alapozzák ezeket a felméréseket, de így csak kicsi mintákat lehet megvizsgálni és abból következtetni az egész területre. Egy nemzetközi együttműködésben olyan módszert fejlesztettünk, amelyek lehetővé teszik, hogy repülőről, gyorsabban és pontosabban ismerjük meg természetvédelmi területeink állapotát.” – nyilatkozta Zlinszky András, az MTA Ökológiai Kutatóközpont tudományos munkatársa. A szikes gyepekben kidolgozott eljárás lényege, hogy a repülőről lézerrel pásztázzák a felszínt, és a kapott adatokból automatikusan azonosítják a természetes élőhelyeket és a rájuk leselkedő veszélyeket.

 

A légi lézerszkennelést elsősorban a domborzat részletes felmérésére alkalmazzák térképészeti célokból vagy például építési munkálatok előkészítésénél. Leggyakrabban kisebb, néhány tíz négyzetkilométeres területeket repülnek le, de számos példa van országos szintű felmérésekre is. A légifotózás után ez a második legelterjedtebb és legolcsóbb légi felmérési módszer. Mivel az adatok sokféle célra használhatóak, a felmérések egyre szélesebb körben és egyre nagyobb területeken történnek. Európában, így hazánkban is, a kutatók bíznak abban, hogy a természetvédelem támogatásához nem lesz szükség külön repülésekre, hanem központilag rendelkezésre álló adatokból lehet majd a jövőben dolgozni.

 

Ezen munka egy célzott repüléssel kezdődött. 2012 tavaszán és 2013 nyarán a püspökladányi Ágota-puszta fölött mintegy hatszáz méter magasan elhúzott egy kis négyszemélyes repülőgép. A gép orrán levő eszköz lézere másodpercenként ötszázezer villanással világította meg a talajt és a növényzetet, egy széles sávban jobbra-balra pásztázva, miközben egy GPS rögzítette a gép helyzetét folyamatosan. A repülés előtt és után biológusok járták a pusztát, úgynevezett tanítóterületekben felmérve a növénytársulásokat, a gyomokat, cserjéket, a legelést és az emberi tevékenység nyomait. A csapat informatikusai szoros együttműködésben a biológusokkal a legújabb algoritmusokat építették be egy saját programcsomagba, amely a tanítóterületeken szerzett ismeretek felhasználásával a lézerszkennelt adatokból egy igen részletes, fél méter felbontású növényzeti térképet állított elő.

 

A fejlesztés azonban nem állt meg ennél a térképnél. A Natura 2000 állapotfelmérés mikéntjét egy országos útmutató írja elő: a terepen mintegy tizenhárom különböző változót kell mérni, többek között a jelen lévő növényfajokat, a legelés hatásait és az idegenhonos fajok jelenlétét is. A felmért változók alapján lehet elvégezni a terület természetvédelmi állapotának végső értékelését. A kutatócsoport célja az volt, hogy ezen változók mindegyikét egyenként térképezzék a lézerszkennelt adatokból, hogy így az eredmény közvetlenül összehasonlítható legyen azzal, amit a hagyományos terepi eljárással mérnének. A terepen felvett ellenőrző minták 80-90%-ával egyezik az általunk kifejlesztett eljárás eredménye. Mivel gyakran két, külön szakértő botanikus által végzett hagyományos terepi felmérés sem hasonlít tökéletesen egymáshoz, ez a pontosság kiemelkedően jónak számít. Számos olyan változót is sikerült így nagy területen térképezni, amelyet korábban a távérzékelés számára elérhetetlennek tartottak.

 

A munka jelentősége nem csak az, hogy gyorsabban, pontosabban és olcsóbban lehet természetvédelmi területek állapotát felmérni, hanem az is, hogy áthidalja a térképezési módszertant kutató mérnökök és a természetvédelmi ökológusok közötti felfogásbeli különbségeket: itt a természetvédők által földi felmérésekkel szemben támasztott követelményeket sikerült egy légi távérzékelési módszerrel teljesíteni. Az EU új, 2020-as természetvédelmi stratégiája előírja többek között a Natura 2000 állapot-felmérési módszertan fejlesztését. A kutatók bíznak benne, hogy ez az előírás lehetővé fogja tenni a légi lézerszkennelés széles körű elterjedését a természetvédelmi állapotfelmérésben.Szerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum