Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. április 22. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Dakar 2012. 4-6 nap eseményei
2012-01-10 08:02:00
Kategória: Terep-Rallye


2012. 01. 04.


Eltévedni nem nehéz


Despres megismételte a 2010-es San Juan-i szakaszgyőzelmét, de a helyismereten kívül a sikerhez kellett az is, hogy Coma eltévedjen. Nani Roma is a napi győztesek közé tartozik, ez már a 15. elsősége a Dakarok történetében. A magyarok nehéz napon vannak túl, Szalay és Sebestyén egymást segítve tette meg 270 kilométeres szelektív szakaszt.


A teljesítőképesség nem minden a Dakaron, de kétségtelenül szokat számít. A jó eredményhez fejben is ott kell lenni, hiszen egy-egy apró hiba végzetes lehet. Cyril Despres a harmadik, San Rafael és San Juan közötti harmadik szakaszon végig higgadt tudott maradni, és hiba nélkül elsőként ért a célba. A közte és Coma között dúló adok-kapok játék kezd egy ping-pong meccsre hasonlítani, hiszen mindketten a másik hibájából húznak hasznot. A szakaszon is folyamatosan egymást előzgették, amíg a spanyol el nem vétett egy jelet, és négy kilométeren keresztül az autós/kamionos szakaszon haladt. Mire visszatalált a helyes nyomra, 13 percet veszített, és végül a hetedik helyen ért célba.


A többiek egyelőre még mindent megtesznek, hogy valahogy beavatkozzanak a két nagyágyú csatájába, így tett Vrans Verhoeven is, aki elcsípte a második helyet a nap végén. Az eredmény megnyugtató lehet a holland versenyző számára, hiszen az új Sherco megmutatta, hogy mire képes. Harmadikként, mindössze két másodperccel rosszabb idővel Paulo Goncalves érkezett be a célba.


Az autósoknál sem volt egyértelmű, hogy melyik a jó nyom a köves, száraz terepen. Még Stephane Peterhanselnek sem sikerülhet minden, pedig azok után, hogy a CP1-en még első helyen állt, az utolsó 50 kilométeren (amely állítólag mély fes-fes homok) két defektet is kapott. Több, mint hat perces hátrányt gyűjtött össze csapattársával, Nani Romával szemben, aki a második győzelmet szerezte meg az idei Dakaron az X-Raidnek. A német csapat elégedett lehet, hiszen Holowczyc érkezett be másodiknak, és át is vette az első helyet az abszolút értékelésben.


Az első három helyért azért továbbra is nagy a tülekedés, hiszen Robby Gordon mai ötödik helyezésével megerősítette pozícióját az abszolút második helyen, de nem lehet nyugodt, ugyanis Giniel De Villiers a Toyota Hilux-szal ott lohol a nyomában. A 2009-es Dakar győztes csak 1 perc 40 másodperccel van lemaradva Holowczyztól


A quadosoknál, ahogy az várható volt, a hazai versenyzők uralják a mezőnyt. Egy újabb argentin quados szerzett szakaszgyőzelmet, Pablo Copetti 5 perc 36 másodperces előnnyel ért célba Marcos Patronelli előtt, a harmadik helyen Tomas Maffei végzett. A De Rooy csapat újabb első helyezést gyűjtött be, de ezúttal nem Gerard, hanem Miki Biaison volt az, aki a leggyorsabb időt érte el. A kétszeres rally világbajnok első alkalommal nyert a Dakaron, a második helyen pedig Artur Ardavichus futott be.


Szalayék Antarája a tegnapi nap után ezúttal is rosszul tűrte a hőséget, és egyelőre a csapat nem találja a megoldást a problémára. A páros a 83. helyen ért célba, az összetettben a 61.helyen állnak. Sebestyén Sándor és Bognár József a T2-es Toyotaval egy darabig együtt autózott Szalayékkal, majd a fes-fes homokos részen leszakadt a tapasztaltabb versenyzőktől, de aztán gond nélkül beérkezett a 121. pozícióban.

 

2012. 01. 05.

 

Változás az élen

 

A címvédő pályafutásának 18. szakaszgyőzelmét aratta a Dakar rally 4. , San Juan és Chilecito közötti 326. kilométeres szelektív szakaszán. A spanyol 2 perccel jobb időt ment Despres-nél, de a hátránya még mindig nyolc perc. Az autóknál Peterhansel győzött és átvette a vezetést, Szalayék pedig remek napot tudhatnak maguk mögött.„Deja vu” érzése lehet Marc Coma-nak, hiszen megint azzal telik a Dakarja, hogy Depres-t üldözi. Már sokszor bebizonyította, hogy lehetetlen helyzetből is fel tud jönni, és így tett ma is, amikor a francia motorosnál két perccel jobb időt ért el. Már az elején megelőzte Casteu-t, Rodrigues-t, Goncalves-t és Verhoeven-t, a 137. kilométernél pedig két perccel jobb volt Despres-nél. Ez a különbség a CP2-nél, 115 kilométerrel arrébb már közel négy perc volt, és úgy tűnt, hogy a katalán lefelezi a különbséget legnagyobb kihívójával szemben, de végül 2 perces előnnyel ért be a célba.


Az élmezőny mögött haladóknak már egyre kevesebb beleszólásuk van a két KTM-es küzdelmébe, hiszen a harmadik helyezett versenyző is már fél órás lemaradással követi őket az abszolút értékelésben. A negyedik szakaszon Frans Verhoeven érte el a harmadik legjobb időt annak ellenére, hogy elektromos gondok miatt néhány percre meg kellett állnia a szelektíven. Mögötte Helder Rodrigues futott be, és ő volt az egyetlen motoros, aki probléma nélkül ment ma végig, megelőzve Goncalves-t, Casteu-t, majd Chaleco Lopezt is, aki csatlakozott Casteu-vel egy kisebb csoporthoz, akik 15 percet veszítettek el rosszul választott nyom miatt


Az autóknál változott a sorrend, amely most már kezd úgy kinézni, ahogy azt a verseny előtt sokan megjósolták. Stephane Peterhansel megmutatta, hogy ő a legjobb ebben a sportágban, és nem szeretné, hogy bárki másképp gondolja. 5 perc 41 másodperces előnyt gyűjtött össze az összetetben, miután megnyerte a napi szakaszt. Mögötte csapattársa, Orlando Terranova végzett a BMW-vel, a harmadik helyre pedig Giniel De Villiers érkezett meg a Toyota Hilux-szal. A dél-afrikai pilóta eléggé megbízható versenyző, az eddigi összesen nyolc Dakarjából mindig az első hétben végzett. Már most is a második helyen áll az összetettben, pedig először megy ezzel az autóval, és nem volt sok ideje összeszokni vele.


Az első napokon mutatott rámenős versenyzés után Al-Attiyah és Robby Gordon tovább folytatta erőltetett tempóját, hiszen a két első ellenőrző ponton (a 137. és a 252. kilométernél) a katarié volt a legjobb idő. Aztán Al-Attiyah megrekedt egy saras részen, és 13 percet veszített el azzal, hogy megpróbált kikecmeregni onnan, így már fél órás hátránnyal követi Peterhanselt az összetettben. Csapattársa, Robby Gordon reggel még a második helyen tudhatta magát az abszolútban, de több defektet is kapott, amelyekkel 18 percet veszített összesen, az összetettben pedig már 16 perc 23 másodperc a hátránya.Az argentin quadosok átvették a hatalmat a saját kategóriájukban. Az első ötben négy hazai versenyző található a napi szakasz végeredményében, az egyetlen „idegen” a chilei Ignacio Casale a negyedik helyen. Tomas Maffei nyerte meg a szakaszt a Patronelli testvérek előtt, Lucas Bonetto pedig az ötödik pozícióban fejezte be a napot. Az összetettben Tomas Maffei közel három perccel vezet Alejandro Patronelli előtt.

 

A kamionoknál ismét a De Rooy csapat tagjai zárhatnak örömteli napot, hiszen már egymás után harmadszor viszik haza a szakaszgyőzelmet. Az első helyezett Gerard de Rooy mellé ráadásul Miki Biaison és Hans Stacey csatlakozott a pódiumon, és az összetettbeli első három helyet is ők birtokolják. Ales Loprais betört szélvédő miatt veszített némi időt a szakaszon, a Kamazok legjobb eredménye pedig egy hetedik hely volt, amelyet Ayrat Mardeev ért el.

 

A Szalay-Bunkoczi kettősnek végre jó napja volt, mintegy negyven autót előztek a szakaszon, és mindezt technikai gondok nélkül tették. A páros a 83. helyről kezdte a napot, és a 31. legjobb időt érte el, az összetettben a 45. pozícióba léptek előre. A másik magyar páros, Sebestyén Sándor és Bognár József a 110. helyen vette a CP2-t, jelen sajtóanyag kiadásakor még nem értek be a célba.

 

Első kilométerek az igazi dűnék között


Cyril Despres a 28. Dakaros szakaszgyőzelmének köszönhetően tovább növelte előnyét Marc Coma-val szemben az összetettben, az autóknál pedig a negyedik Mini-s versenyző is begyűjtött egy első helyet, ugyanis Holowczyc a legjobb idővel ért célba Fiambala-ban. A reggeli rossz időjárási körülmények miatt a szervezők lerövidítették a szakaszt, a hegyekben pedig egész éjjel havazott. Hókotrókat kellett bevetni, hogy a következő napi Andok-átkelésnél ne legyen gond, azt pedig még senki nem tudja, hogy a 40 fokos sivatag után néhány órával a nulla fokos hegyeket hogyan fogja viselni a szervezete. A motoroknál továbbra is a két KTM-es küzdelméről szól a verseny, Despres és Coma nem nagyon engednek senkit a dobogó közelébe. A francia további 1 perc 41 másodperccel növelte előnyét az összetettben, így már közel tíz perccel vezet az élen, de ne feledjük, hogy Coma képes a nehéz helyzetekből felállni. Az ötödik, 185 kilométer hosszú szakaszon a harmadik helyen Joan Barreda Bort végzett, közel 13 perces hátránnyal Despres mögött, az összetettben Helder Rodrigues áll a dobogó harmadik fokán. Frans Verhoeven, aki eddig egész ügyesen tartotta magát a két nagyágyú mögött, öt kilométerrel a vége előtt technikai problémák miatt kénytelen volt megállni. Ugyan be tudta fejezni végül a szakaszt, de a két és fél óra hátrány, amit emiatt összegyűjtött, már lehetetlenné teszi számára, hogy a dobogón végezzen.

A tegnapi szakaszgyőzelmének köszönhetően az ötödik szelektíven az első helyről rajtolhatott Stephane Peterhansel, de mivel az autósok és a motorosok külön útvonalon mentek, nyom nélkül kellett utat törnie magának. Ebben a helyzetben mindig nehéz a versenyző dolga, így nem lehet csodálkozni azon, hogy Peterhansel-nek nem sikerült az élen végeznie, de a harmadik hely így is elég ahhoz, hogy összetettben az első helyen maradjon. Az X-Raid újabb versenyzője iratkozott fel a győztesek listájára, ugyanis Holowczyc teljesítette legjobban a 147 kilométeres szakaszt. A lengyel versenyző ezzel 4 perc 18 másodpercre csökkentette hátrányát Peterhansellel szemben, őket az ötödik szakaszon a negyedik helyen befutott Nani Roma követi 10 perc 39 másodperccel. Robby Gordon szeretett volna a fiambalai szelektíven valami nagyot alkotni, és ez össze is jött neki, hiszen egy perccel ment csak rosszabb időt a szakaszgyőztes Holowczyc-nél. Al-Attiyah jól ment az elején, több ellenőrző állomáson is övé volt a legjobb idő, de aztán eltörött a hűtőben egy cső, és meg kellett állnia. A 11. idővel fejezte be a szakaszt, összetettben a nyolcadik.


Orlando Terranova is képes arra, hogy meglepetést okozzon, ezt meg is mutatta a negyedik szakaszon, amikor is a második legjobb időt érte el. A háttérben azonban nem mentek ilyen simán a dolgok, mivel már az autóban is veszekedtek navigátorával, Andy Grider-rel, aztán ezt folytatták a táborban is. Végül Andy megelégelte a dolgot, és kiszállt a versenyből, így Terranova Dakarjának is vége

 

A quadoknál a két Patronelli testvér egymás elleni küzdelmének lehettünk szemtanúi, a 2010-es győztes Marcos nyert a címvédő Alejandro előtt, Tomas Maffei lett a harmadik. A legizgalmasabb harc az óra ellen a kamionoknál alakult ki az ötödik szakaszon, mégpedig Gerard De Rooy és Ales Loprais között. A holland versenyző már a harmadik szakaszgyőzelménél tart, de ezúttal igazán megszorongatták, mivel csak 14 másodperccel ment jobb időt a cseh riválisánál. Mögöttük Miki Biaison érte el a harmadik legjobb időt, de Hans Stacey szorosan ott loholt a nyomában.


A magyar versenyzők közül a Szalay-Bunkoczi kettős ismét fél órát vesztegelt a dűnék között 60 kilométerrel a cél előtt, mert megállt az Antara. Szerencsére a kis pihenő után tovább tudtak menni, a következő megállás pedig már a tábor előtt történt (így az utolsó métereket a szervizkamionig vontatva tették meg). A Sebestyén-Bognár kettős jelenleg a CP5-öt érintve a 97. helyen autózik, és nincs már sok hátra, hogy egy újabb sikeres célba érést könyveljen el a Dakaron.

 

2012. 01. 06.

 

Törölték a 6. szakasz!


Az Andok-hegységben uralkodó hideg időjárás miatt (esőzés és havazás) a chilei hatóságok a biztonságos határátkelés miatt lezárták a 4700 méter magasan lévő San Francisco átjárót. A versenyzők etapon, konvojban teszik meg a Fiambala és Copiapo közötti szakaszt.

 Szerző: szabadban
Forrás: NavigátorMédia


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum