Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. április 22. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Tanácsok utazáshoz
2015-06-29 07:07:18


Ha külföldi utat tervezünk, számos körülményre ügyelnünk kell indulás előtt, hogy ne érjenek váratlan meglepetések a nyaralásunk alatt. Dr. Kozma Réka szerint még az utazás ideje alatt érdemes jogi segítséget kérni, ha a helyzet indokolja.

Mielőtt nyaralni indulunk, a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes alaposan utánanézni annak, hogy milyen lehetőségeink vannak, ha sérelem ér bennünket. Dr. Kozma Réka ügyvédhez gyakran fordulnak utazással kapcsolatos jogi ügyekkel, így tudja, hogy mivel érdemes tisztában lenniük a nyaralóknak.

"Ha az interneten foglalunk szobát, minden esetben győződjünk meg arról, hogy a honlap, amelyen keresztül elintézzük a foglalást, valóban létezik-e. A szálláshelyről ne csak a szállásfoglalást elintéző honlapokon keresztül tájékozódjunk, hanem minden esetben járjunk utána, hogy valóban létezik-e. Sok esetben olyan szállások is hirdetik magukat, amelyek csupán az interneten léteznek. Már az utazás alatt is érdemes akár ügyvédhez is fordulni, ha az utazási iroda nem szerződésszerűen teljesített, vagy a szálloda nem felel meg az utazási szerződésben foglaltaknak. Akkor is érdemes jogi segítséget kérni, ha bűncselekmény áldozatai lettünk" - tanácsolta a szakember.

Dr. Kozma Réka tapasztalatai szerint a magyarok leggyakrabban baleset, bűncselekmény, vagy utazási irodával szembeni igény miatt fordulnak ügyvédhez, de autógyártó miatt is kérték már a segítségét.

"Egyik esetben az ügyfelem külföldre utazott a garanciális autójával, és az érkezést követően olyan meghibásodást észlelt, amely meggátolta az autó használatát. Mivel garanciális volt a jármű és assistance szolgáltatás is volt rajta, felvette a kapcsolatot a szolgáltatóval, akik tájékoztatták arról, hogy a hiba elhárítását csak két nap múlva tudják megkezdeni a helyszínen. Mivel ügyfelemnek halaszthatatlan dolga volt hétfőn Magyarországon, saját költségén autómentőt hívott és azzal szállíttatta haza a műszaki hibás járművet. Ezt követően joggal fordult kártérítési igénnyel a jármű gyártóját képviselő importőr irányába, mivel az assistance szerződés szerint csereautót kellett volna biztosítani. Az ügyfelem még külföldről felvette velem a kapcsolatot, hogy segíthessek abban, milyen iratokat szerezzen be jogos igényének érvényesítéséhez" - mondta Dr. Kozma Réka.

Természetesen nem szükséges minden esetben ügyvédhez fordulni. Ha valaki közlekedési balesetet szenved külföldön, a magyar konzulátust javasolt felkeresnie a nyelvismeret és a helyi szabályokról való tájékozódás miatt. Ha autóval utazunk és van assistance szolgáltatásra szerződésünk, hozzájuk is lehet fordulni. Betegség esetén mindig célszerű azonnal értesíteni a biztosítót, akinél az utasbiztosítást kötöttük, mert tájékozódhatunk arról, hogy a biztosítás érvényesítéséhez milyen dokumentumokat kell beszerezni.

Ezen felül főleg az Európán kívüli úti célok esetén, vagy akkor, ha huzamosabb ideig tartózkodunk külföldön, célszerű a tartózkodást regisztrálni a külügyminisztérium honlapján azért, hogy ha bármilyen nem várt vis maior esemény (pl. háború, zavargás, természeti katasztrófa) bekövetkezik, a minisztérium segítséget tudjon nyújtani. A regisztráció során meg kell adnunk nevünket, a velünk utazó személyek adatait, az elérhetőségünket, a külföldi tartózkodásunk pontos helyét és időtartamát, valamint egy magyarországi  kapcsolattartó adatait, akit értesít a minisztérium, illetve a követség (konzulátus), ha bármilyen nem várt esemény következik be. Ennek azért is van jelentősége, mert így a hatóságok tudomással bírnak arról, hogy akár egy veszélyeztetett területen hány magyar állampolgár tartózkodik, akik segítségre szorulnak. Így az esetleges mentési munkálatok ideje lerövidül és egyszerűsödik.

Amennyiben utazási irodán keresztül foglalunk szállást, mindig tájékozódjuk az általános szerződési feltételekről, ne csak aláírjuk a "kisbetűs részt". Lényeges lehet az is, ha részletfizetést választunk, hogy az általános szerződési feltétel szerint az utazásszervező jogosult-e árfolyamváltozás esetén a többletköltségeket az utasra terhelni. Ilyen eset lehet például, ha a foglaláskor alacsonyabb az euró-forint vagy a dollár-forint árfolyam, mint a költségek teljes megfizetésekor és az árfolyam különbözetet az utasnak kell megfizetni.

Fontos lehet még az útlemondás feltételeit is tisztázni. Az ehhez kapcsolódó félreértéseket elkerülhetjük, ha útlemondási biztosítást kötünk.

Ha repülővel utazunk, minden esetben érdemes tájékozódni a poggyászfeladási feltételekről. Ennek nemcsak fapados légitársaságok esetén van jelentősége, mivel egyre gyakoribb, hogy a nem fapados légitársaságok is díjat számítanak fel a feladott poggyászok után. A poggyász feladási igény bejelentése olcsóbb a légitársaság online felületén, mint a repülőtéren indulás előtt.

Ha gépkocsival utazunk, vagy gépkocsi bérlését tervezzük a célországban, érdemes tájékozódni arról, hogy mely országokban fogadják el a magyar vezetői engedélyt és mikor szükséges a nemzetközi vezetői engedély kiváltása, amelyet az okmányirodában tehetünk meg illeték megfizetése ellenében.

Ha háziállattal utazunk, minden esetben figyelni kell arra, hogy a beutazáshoz  milyen okmányokat ír elő a célország.

Indulás előtt mindenképpen győződjünk meg arról is, hogy az adott országba milyen úti okmánnyal léphetünk be. A külügyminisztérium honlapján találjuk a beutazási és kiutazási feltételeket. Ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy útlevél szükséges, vagy lejárt az útlevelünk, lehetőség van úgynevezett soron kívüli vagy sürgősségi útlevelet igényelni. Általában az ügyintézés 3-4 hetet is igénybe vehet, de ha szükséges, akár 7 napon belül vagy 24 óra alatt is hozzájuthatunk az úti okmányunkhoz. Természetesen ezekben az esetekben pótdíjat számítanak fel. A soron kívüli, 24 órás ügyintézés esetén a pótdíj összege 49.000,-Ft, a 7 napon belüli ügyintézés pótdíja 19.000,-Ft. Ezeket az okmányokat a Központi Okmányirodában (1133 Budapest, Visegrádi utca 110-112.) lehet igényelni.Szerző: szabadban
Forrás: Koczka Máté

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum