Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2020. február 27. csütörtök, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
(Psycho) Snooker
2007-05-01 01:28:57
Kategória: Golyós sportokMBSZ SNOOKER Szakágának honlapja


A snookert Finnországban kezdtem el nézni, lévén, hogy a Eurosport közvetíti és a kevés csatornából, amit itt nézhettem időnként ez volt az egyetlen érdekes. Igen megszerettem, mivel egy nyugodt, „absztrakt” sport, a fizikai és szellemi sportok határán.

Ha a zöld asztalon az egymással „sakkozó” ellenfelek csatáját néztem, maga is megnyugodtam, jó kikapcsolódás volt. Eleinte még azért is érdekes volt, mert nem ismertem teljesen a szabályokat. Mivel a versenyzőket sem ismertem, ugyanazt csináltam, mint amit pókerben szoktam: kiválasztom azt, amelyik kicsit szimpatikusabb, és annak szurkolok.


A szimpátia általában csak külsőre, viselkedésre vonatkozik, meg amit az ember a külsőből meg tud állapítani belsőre nézve. Meglepően sokat egyébként. Annak az előnye, hogy így szurkoltam az volt, hogy csak épp annyira voltam elkötelezve, hogy a játékhoz kötődtem, de ha kikapott az illető, nem voltam túl bosszús.


Azóta erősebb preferenciáim vannak, például kedvencem Steve Davis, és utálom Seven Hendryt. Davist azért szeretem, mert egy értelmes, normális úriembernek néz ki, aki érdekes is. Az érdekessége ahhoz kötődik, hogy a trükk világbajnokságon is mindig indul.


A snooker trükk bajnokság az megpróbál nagyon trükkös, látványos lövéseket bemutatni. Ezt profik tudják, hiszen ez egy egészen más műfaj, mint a műfaj maga: a snooker világbajnok nem feltétlenül tud jó trükköket, és a trükk világbajnok nem feltétlenül játszik jól. Majdnem olyan ez, mint egy bridzsező, és egy kártya-bűvész közötti különbség, bár kisebb ez a különbség.


Nos Davis indulása ezen a bajnokságon kurázsit mutat, illetve lazaságot. Hiszen esélye sincs nyerni, de az érdekességért mindig indul. Csak szórakozásból. Egy olyan ember tehát, aki tényleg szeret snookerezni. Ráadásul ezen a bajnokságon egyfajta műsort kell bemutatni, és Davis egyfajta angolos humorra játszik. Kicsit emlékeztet Michael Palinra.


Stephen Hendryt utálom, mivel süt róla, hogy hülye. Nem szeretem az előítéleteket, de el nem tudok képzelni ilyen pofával értelmes embert. Komolyan. Namost persze nem csak azért hülye, valahogy a viselkedésén is látszik. Merev, érdektelen, szürke ember. A Ronny O'Sullivan például érdekes, bár Davist tényleg jobban szeretem.


Davis egyébként igen idős játékos. Tulajdonképpen már nincs esélye megnyerni egyetlen bajnokságot sem. A snooker mondjuk nem az a tinisport, mint mondjuk az úszás, vagy pláne a torna nőknél, de mégis a fiatalok szokták nyerni. Sorban jönnek, és törnek fel új fiatalok, eljutnak a csúcsra, majd lassan, nagyon lassan kihunynak. Hendry, Sullivan már túl van a csúcson.


Davist egyébként én nem láttam a csúcson, már ő is régen túl volt. Volt egyébként pár éve egy völgy a karrierjében. Akkoriban látszott rajta, hogy igen öreg. Zilált, nyugtalan, erőtlen volt. Majdnem hogy remegett a keze. Nem tudom, lehet-e ez valami alkoholizmus, amin túl esett. Mostanában mindenesetre megint jobban játszik, most is a negyeddöntőt nézem a UK Championshipben. Örülök, hogy idáig eljutott, bár itt ki fog esni.


A snooker, mint minden sport nagyon pszichikai. Ez azonban egy olyan sport, ami szinte csak az. Itt nem számít sokat a fizikai kondíció, nem kell órákat futni. Természetesen számít az ügyesség, hogyne számítana, nem csupa farkasszemnézés a dolog. Nem számít annyira az ész sem, ld. Hendry.

 

Szóval a többi sporthoz képest itt a legjelentősebb a pszichikai kondíció. Az, hogy Sullivan vagy Dott nyer ezen a tornán például az dönti el, ki van jobb állapotban. Mindkettő képes legyőzni a másikat.

 

Egy érdekes dologra figyeltem fel. Lehetne erről statisztikát készíteni. Szerintem, ha az egyik fél elhibázik egy lökést, egy olyat, amit illett volna belőni, akkor a másik hajlamosabb elrontani, mint egyébként. Olyasmi ez, mint az ásítás, vagy a mosoly, ami ragadós. A játékos látja, hogy a másik micsodát hibázott, és kizökken a magabiztos lelkiállapotból. Bizonytalan lesz, és hajlamosabb elrontani. Minél inkább arra gondolsz, hogy elhibázhatod, annál inkább elhibázhatod. Ebbúl is látszik, mennyire pszichés ez a sport.


Véleményem szerint egyébként a játékosok meglepően rosszak az ütések erősségének megbecslésében. Játszottam már snookert, és tudom, hogy milyen nehéz. Azok a golyók, amik a képernyőn egész nagynak látszanak, a valóságban nagyon kicsik. Normál ember egyet nem tud belökni, nemhogy sorban egymás után. Normál ember, ha játszik, akkor valószínűleg lemegy negatívba a pontszáma.


Namost ehhez képest ezek a játékosok ráadásul még meg is csavarják a golyót, visszahúzzák, képesek oda tenni, ahova akarják. Legalábbis irányban nagyon pontosak. Ehhez képest a távolságban nem annyira. Én azt gondolnám, hogy egy kis gyakorlással én jobban oda tudnám helyezni a golyót, ahova akarom, de csak távolságban. Bizonyára, hogy tévedek. Majd ha lesz egy szabad asztal fél órára, kipróbálom. :)

Brendel Mátyás 


 Szerző: Brendel Mátyás
Forrás: virtus.hu

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum