Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. április 22. hétfő, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
SWR 2012. 3 - 4 nap
2012-07-10 19:12:51
Kategória: Terep-Rallye


3. nap - etap: Volgograd – Volgograd (123 km – SS 309 km - 2 km)
Nehéz nap a magyaroknak

Csak a Szalay-Bunkoczi kettős tudta gond nélkül befejezni a Selyemút Rally második szelektív szakaszát. Lisziéknek megállt a motor a Mitsubishiben, Kovács Mikiék Scaniajaban pedig a kormányösszekötő hajlott meg, de mindkét csapat megpróbálja folytatni a versenyt. Fazekas Karcsiéknak is a motorral gyűlt meg a bajuk, ők is órákat álltak a dűnék között.

Nehézre sikeredett a Volgograd-Volgograd szakasz a maga 309 kilométerével, de nem a hossza miatt, hanem mert olyan puha és mély homok várta a versenyzőket, amelyhez nem igazán vannak hozzászokva. A mezőny kétharmada a szakasz felénél órákat ásott, vagy meghibásodás miatt állt, de minden esetre egyáltalán nem teljesítette könnyen a szakaszt. A nap első negatív híre Jean-Louis Schlesserhez kacsolódott, aki a huszadik kilométernél felborult, és bejezte a versenyt. A pilóta bal keze megsérült, helikopterrel a táborba, majd onnan a kórházba szállították, de komolyabb problémák nélkül megúszta a baleetet.

A magyar csapatok közül csak Szalay Balázs és Bunkoczi László volt az, aki egy kisebb eltévedéstől eltekintve könnyedén teljesítette a dűnés napot. A páros a tizenegyedik helyen fejezte be a szakaszt, és összetettben is ezt a pozíciót foglalja el. A 33. helyről indult reggel a Liszi-Sin kettős, de a századik kilométer körül megálltak, és mint később kiderült, a folyamatos forróság és a hideg vízátkelések hirtelen váltakozása okozhatott gondot a motorban. Felrobbant az olajtartály, és mindent beborított a motorolaj. Lisziék lejöttek a szakaszról, de egész éjjel szerelni fognak, hogy folytatni tudják a versenyt. A Kovács Miklós-Tóth György-Tóth Tamás triónak már az első nap is voltak technikai gondjai, és a Volgograd-Volgograd szakaszon újabb nehézségekbe ütköztek szintén a századik kilométer körül. A kormányösszekötő meghajlott, de sikerült kicserélniük, és megpróbálják még a limitidőn belül teljesíteni a szakaszt. A BMW-s Fazekas Károly és Horn Albert nagyon lassan haladt a szakaszon, többször megálltak, mert felmondta a motor a szolgálatot, és mindig be kellett húzni az autót, hogy újra elinduljon. A párosnak végül az 54. helyen sikerült befejeznie a második szelektívet.

A szelektíven egyébként Christian Laveille volt a leggyorsabb, és a negyedik helyre jött fel az összetettben. Mögötte meglepetésre az ukrán Vasziljev érkezett meg a második helyre a nap végén, a harmadik pedig az argentin Alvarez lett. A kamionoknál ezúttal Kamaz uralom volt, Mardeev és Nikolaev után Loprais csak a harmadik helyre tudott felférni. Kedden, a verseny harmadik napján Elistea-ba megy a mezőny


4. nap - etap: Volgograd – Elista (130 km – SS 276 km - 106 km)
Szalay esős szerencséje

Az eddigiektől teljesen különböző napra ébredt a Selyemút Rally mezőnye a verseny negyedik napján. A hőség után hideg és eső várta a
versenyzőket, emiatt le kellett rövidíteni az eredetileg 488 kilométeresre tervezett szelektívet. Szalay megálmodta az esőt, az élmezőnyben ő volt az egyetlen, aki G1-es gumit tett fel (ez könnyebb haladást enged a vizes homokban), és ez is hozzásegítette ahhoz, hogy ötödik helyet érjen el a szakaszon.

Elista az egyetlen buddhista vallású város Európában, a Kalmük köztársaság gazdasági és kulturális központja. Ide érkeztek meg a versenyzők a Selyemút Rally negyedik szakasza után, de borongós idő kísérte őket. Végig az egész szelektíven esett az eső, és úgy eláztatta a mély és puha homokot, hogy elterelték a mezőnyt etapon, és csak a 212-ik kilométernél kezdték meg a szakaszt, amely így 275 kilométer hosszúra rövidült. Vagy egy tucat versenyző nem rajtolt el reggel, de a régi magyar forfait szabályhoz hasonlóan lehetőségük van arra, hogy jokerként „eldobjanak” egy szakaszt, de persze ezért rengeteg óra büntetést kapnak. Ezt a lehetőséget Liszi László és Sin Zoltán is kihasználta tegnap, és mivel a fiúk egész éjjel szereltek (reggel 7 órára készültek el), a páros ma folytatni tudta a versenyt.  Lisziék a 70. helyről rajtoltak, és a 33. helyen értek célba, tehát a fél mezőnyön áthatoltak. Liszi László a célban külön kiemelte, hogy köszöni a szerviznek a remek munkát, nagyon jól megy az autó, és élvezte az egész napos autózást.

Jó napot zárt a Szalay-Bunkoczi kettős is, aki eddigi legjobb Selyemút Rallys eredményét érte el az abszolút ötödik pozícióval, Balázsék ráadásul a CP2-nél a második legjobb idővel jöttek át. Az utolsó kilométereken azonban nehézségekkel küzdöttek, esett az eső, és a bal hátsó gátló leütötte a fékcsövet, így a táborba már fék nélkül érkeztek meg. Jelenleg a hatodik helyen állnak összetettben, ami igen előkelő hely ebben a mezőnyben. Fazekasék a módosított rajthelyszín felé rossz irányba indultak el, és már majdnem a táborban voltak, amikor a rendezőknek végre sikerült őket elérni, és visszafordítani. A szakaszon csak késéssel tudtak elrajtolni, és nem sokkal a CP2 után olajnyomás-problémák miatt lejöttek a szelektívről, jelenleg úton vannak a táborba. Kovács Mikiék ma már inkább csak tesztelésként fogták fel a versenyt, mert az elmúlt napokban olyan sok technikai gonddal küzdöttek, de jól mentek és a 16. helyen értek célba a kamionoknál.

A szakaszon ismét a francia Lavieille volt a leggyorsabb, és az összetettben már tíz perccel vezet Pelichet előtt. Vasiljev megismételte szenzációs második helyezését, két és fél perccel Lavielle után ért a célba, de összetettben még csak a 17. helyen áll. A harmadik, negyedik és ötödik helyen az abszolútban még nagy csaták várhatóak, Gadasin, Zapletal és Kahle 25 másodpercen belül követi egymást. A terepraliban újonc Gardemaister a szakasz elején beleesett egy árokba, és az asztrakhani kórházba szállították.

A kamionoknál a Nikolaev-Loprais-Mardeev sorrend már állandósulni látszik mind a napi szakasz eredményeiben, mind az összetettben. Loprais az MAN-nel beszorult a Kamaz szendvicsbe, 13 perccel van lemaradva Nikolaev mögött, de csak negyven másodperc választja el Mardeev-től.Szerző: szabadban
Forrás: Sz. N. K.


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum