Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2023. december 01. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Definíciók raftingozáshoz
2021-10-03 02:24:07


Néhány fontosabb kifejezés:

Rafting: Definíció: nagyobb 4-12 személyes gumicsónakon való vadvízi evezés. Mára Magyarországon a vadvízi sportok gyűjtőneve (hibásan).
A legelterjedtebb vadvízi sportok egyike, mivel egyben a legbiztonságosabbnak is számít. A rafting-csónakokon általában nagyobb 4-12 személyes gumicsónakokat értünk, habár a raftingozás szó ma Magyarországon a vadvízi evezős sportok gyűjtőnevévé is vált.
A raftokban való túrázás speciális tulajdonsága, hogy teljes és összehangolt munkát kíván a bent ülőktől, ezért különösen alkalmas team building (csoportépítés) jellegű programokhoz. A rafting másik speciális tulajdonsága, hogy a nagyobb biztonság miatt jól használható családi túrákra (family rafting) is. Ezeket a csónakokat általában egy ember irányítja, aki leghátul ül. A hatékony előrejutás legfontosabb feltétele, hogy a raft mindkét oldala egyszerre evezzen, vagyis összhangban legyen. Ha valaki először van vadvízen leginkább a raftingon keresztül érdemes kipróbálni a vadvízi sportok örömeit.

Ki-és beállás: Definíció: A folyóról a partra, illetve a partról a folyóra jutás speciális, mindig a sodrásiránnyal ellentétesen végzett művelete.
A gyorssodrású folyókon igen nagy szerepük van a partmenti technikák elsajátításának. A síkvízű folyókhoz hasonlóan, itt is kisebb a víz sebessége a széleken, de ez a legtöbb esetben még mindig túl nagy ahhoz, hogy felkészületlenül biztonságosan közlekedni lehessen. A ki- és beszállást legjobb a partmenti öblökben gyakran kialakuló ellentétes sodrású un. limányokban végezni. Ha nincs ilyen, akkor is a vízre- és partraszállás mindig a folyó sodrásirányával ellentétesen történik. A sodrásirányú befordulás biztonságosan csak örvényektől (pl. hengerektől, szifonoktól) mentes szakaszon lehetséges. E művelet elsajátítása a partról partra evezéssel vagyis a traverzálással még biztosabban elsajátítható.

Limány: Definíció: A folyómenti öblökben vagy egy-egy nagyobb szikla mögött kialakuló ellentétes irányú sodrás.
A limányok nemcsak a ki- és beállást megkönnyítő, de sokszor szemet is gyönyörködtető, természetes pihenőhelyei a folyópartnak. A limány messziről és könnyen felismerhető a környezettől eltérő, csendes vízfelszínről. Az ilyen öblök szinte mozdulatlan vízei jó lehetőség kínálnak a kiszállás nélküli pihenésre, a túracsoport lemeradt tagjainak bevárására is.

Miniraft: Definíció: 2-3 személyes vadvízi gumikenu.

A miniraft esetében a raftokhoz hasonló anyagból készült 2 (max. 3) személyes csónakokról van szó. A kisebb létszám miatt ez még összehangoltabb együttműködést igényel és itt is a hátsó ember irányít. A miniraft sokkal vízközelibb érzést jelent a túrázó számára, de méretéből adódóan nagyobb a felborulás esélye is. Ezek a gumicsónakok általában aktívabb evezést követelnek, mivel az irányíthatóságuk legfontosabb alapelve, hogy gyorsabbak legyenek a víznél (ne sodorja el). A környező vadvizek legtöbbje ezeken a csónakokon élvezhető igazán.

Neoprén öltözet: Definíció: 3-4 mm vastag, ütésektől és a hidegtől óvó vizisport védőruha
A neoprén ruha az egyik legfontosabb kelléke a vadvízi túrázásnak. Funkciója nagyon sokrétű. Legfontosabb szerepe, hogy 3-4 mm-es vastagsága megvédi a túrázót a hidegvíztől és a kisebb ütésektől. Ez nem egy száraz ruha, ami nem engedi be a vizet, hanem egy olyan mikropólusokkal rendelkező speciális anyagból készült -- gumis műanyaghoz hasonló -- vastag anyag, ami nagyon gyorsan (szinte azonnal) átmelegszik, így melegen tartja a testet.
Természetesen a ruha nem fűt, de kimagasló hőszigetelő tulajdonságánál fogva bent tartja a testmeleget, maximálisan véd a hideg víz ellen. A ruha másik fontos funkciója, hogy megvéd a kisebb horzsolásoktól, karcolásoktól, illetve a benne levő térdvédőnek köszönhetően a vízbeesésnél az egyik leginkább veszélyeztetett testrészt, a térdet is óvja a serülésektől. A ruha cipőjének szinten fontos szerepe van, mivel vastag talprésze lehetővé teszi a jobb mederfogást, illetve a kisebb sziklának való ütközésnél a sérülés elkerülését. A ruha alatt általában csak fürdőruhát és egy pólót érdemes csak viselni.

Preventív mentés: Definíció: A veszélyesebb folyószakaszokon a túrázók hajonkénti átjuttatása a kritikus pontokon felsorakozó mentôcsapat parti irányításával (és szükség esetén beavatkozásával).

A preventív mentés a legbiztonságosabb módszer arra, hogy a túrázók kockázatmentesen átjussanak a legveszélyesebb folyoszakaszokon is. Mivel a kritikus pontokon (pl. szifon, henger, rőzsegát) csak 1-3 méter választja el a túrázót a mentőcsapat tagjaitól, a segítség (pl. dobózsák) közvetlenül ott érkezik, ahol esetleg szükség van rá.
A módszer további előnye, hogy a közelben tartózkodó túravezető a partról hatékonyan tud szóban instrukciókat adni a túrázóknak.

Rőzsegát: Definíció: A folyón ágakból és egyéb hordalékanyagból képződő veszélyes akadály.
Ez aztán egy alattomos veszélyforrás! A folyó saját hordalékaiból képez gátat, legtöbbször úgy, hogy a víz azért részben vagy egészben elfolyik alatta. Mivel a sodrás nem mindig változik meg a rőzsegát előtt, a vadvízi embert könnyen besodorhatja alá, ahonnan nagyon nehéz a menekülés.

Szifon: Definíció: A felszín alatti sziklák szűk résein magas nyomással átfolyó víz veszélyes, speciális örvénylése.
A szifon a henger mellet a legveszélyesebb, előre csak tapasztalt szem által látható vadvízi jelenségek közé tartozik. Sajnos ebből következik az is, hogy a nagyközönség számára fényképpel illusztrálni sem lehet. Épp ezért nagyon fontos, hogy vadvízen kizárólag professzionális felszereléssel, az adott folyószakaszon maximálisan jártas, vizsgázott túravezető irányítása mellett szabad csak evezni.
A balesetek elkerülése végett a Wolf Outdoor évek óta szigorú szabályozás mellett szervez vadvízi túrákat. Mivel az egyes szakaszok nagyközönség előtti megnyitása többszáz óra beevezés után történik meg, illetve a túravezetők hivatalos minősítéssel és az adott terepen legalább 1 idény túravezető-kísérői gyakorlattal rendelkeznek, baleset még nem fordult elő.Szerző: szabadban

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum