Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. február 21. szerda, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Dakar 2012. 13-15. nap eseményei
2012-01-16 09:59:27
Kategória: Terep-Rallye


2012. 01. 13.

Ahol a szél az úr


Izgalmas játékot játszott Coma az Arequipa-Nazca szakaszon Despres-vel, és bejött a számítása, mivel átvette a vezetést. Az autóknál bár Gordon újra győzni tudott, és Peterhansel elásta magát, mégsem történt semmi változás az összetettben


Megérkezett a mezőny Nazca-ba, ahol még az eddigieknél is jobban fúj a szél. Mivel a tábort szó szerint a semmi közepén, homok-dombok között alakították ki, igencsak hasznát veszi mindenki a sálnak, síszemüvegnek és egyéb védelmet nyújtó öltözéknek. Az európai lapzártákat figyelembe véve a versenyzők egyre korábban rajtolnak el reggel, de például a motorosok esetében ez inkább könnyebbé teszi számukra a gyors haladást, lévén, hogy hajnalban nem olyan puha és forró a homok (sőt, kifejezetten hideg van a korai órákban).


A harmadik pozícióból rajtolt reggel Marc Coma, és mivel nem elsőként nyitotta a szelektívet, nem az ismeretlenben kellett botorkálnia. A 197 kilométeres szakasz végén a 21. győzelmét aratta, és még át is vette a vezetést az összetettben. A második helyen Barreda, a harmadikon Jordi Viladoms végzett, Despres csak a negyedik legjobb idővel tudta teljesíteni a mért szakaszt, és az abszolút értékelésben át kellett adnia az elsőséget Coma-nak. A katalán most így 1 perc 35 másodperces előnnyel áll az élen két szakasszal a vége előtt, így továbbra is nyílt a verseny a motoros kategóriában.


Gordon örül, Peterhansel aggódik – az amerikai megnyerte a 12. szakaszt, míg a francia elásta magát a homokban. Miután tegnap közel két órát veszített technikai gondok miatt, Robby Gordon a 22. helyről indult reggel. Mindez azonban nem akadályozta meg abban, hogy a legjobb időt érje el, és ezzel megszerezze pályafutása hatodik Dakaros szakaszgyőzelmét. A második helyre az orosz Novitkskiy, a harmadikra pedig De Villiers érkezett be. Peterhansel 20 percet vesztegelt a homok fogságában a 145. kilométernél, és Roma is hasonló pácba került tíz kilométerrel arrébb. Az összetettben sok minden nem változott, Peterhansel előnye továbbra is húsz perc az élen, Roma és De Villiers követik a dobogón.


Ezúttal Marcos volt a gyorsabbik Patronelli, a 2010-es győztes 42 másodperccel ment jobb időt testvérénél, és mivel olyan nagy különbségek vannak az élen állók között az összetettben, a mai napi eredmények nem változtattak semmit az álláson az összetettben. A kamionoknál Gerard De Rooy idei ötödik győzelmét aratta, és az Iveco-sok taroltak a szakaszon, mivel mind az első négy helyet megszerezték, sorrendben Stacey, Biaison és Adua követték az eredménylistán a hollandot.


Szalayék kétszer is ástak a szakaszon, egyszer az elején, aztán pedig a vége felé. Utóbbi esetben beleestek egy orral egy nagy homokhegybe, és az egész hegyet el kell hordaniuk, hogy tovább tudjanak haladni. A 32. idővel értek be a célba, az összetettben a huszadik helyen állnak. Két nap van már csak hátra az idei Dakar rallyból, a Nazca-Pisco és a Pisco-Lima szakasz.

 

2012. 01. 13.

Despres és Peterhansel a győztesek


Egy utolsó, 29 kilométeres szelektívvel zárult az idei, Argentína, Chile és Peru érintésével megrendezésre kerülő 33. Dakar rally, amelyet a motorosoknál Cyril Despres, az autósoknál Stephane Peterhansel nyert meg. A Szalay-Bunkoczi kettős a 21. abszolút helyen fejezte be a versenyt.


Összesen 97 motoros, 12 quados, 78 autós és 60 kamionos egység jutott el a limai célig (tehát az eredetileg elrajtolt 443 járműből 249 fejezte be a futamot), pedig a sokat tapasztalt élmezőnybeli versenyzők szerint nem ez volt minden idők legnehezebb Dakarja. A Mar del Plata-i rajtot követően a mezőny 8300 kilométernyi utat tett meg, hogy 15 szakasszal később megérkezzen Limába. A legizgalmasabb küzdelmet a motoros kategóriában láthattuk, ahol az utolsó előtti szakaszon dőlt el, hogy Cyril Despres veheti át a győztesnek járó Dakar-trófeát. Marc Coma-val igazi macska-egér játékot játszottak, és felváltva vállalták a szerepet hol az egyik, hol a másik oldalon. Coma mellé azonban nem szegődtek a perui szerencse-szellemek, akiket pedig még a táborban is megidéztek helyi sámánok, hiszen a legutolsó szelektíven ment tönkre úgy a váltója, hogy nem bírt el a dűnékkel. A második helye azonban megmaradt a katalánnak, bár boldog nem lett tőle. Despres elhúzott eggyel, hiszen a negyedik Dakaros győzelmét aratta, és így most 4:3 az állás a javára, már ami a győzelmek számát illeti. A harmadik helyen Helder Rodrigues végzett, csakúgy, mint tavaly, de nem volt elkeseredve a spanyol motoros, mivel sikerült egy szakaszgyőzelmet is elérnie. Az igazi áttörést Joan Barreda érte el ezen a Dakaron, aki már a legelején elvesztette minden reményét, hogy az élen végezzen, de aztán mégis sikerült szakaszelsőséget is szereznie, és végül az ötödik helyen végzett az összetettben. Alessandro Boturri lett a legsikeresebb újonc (nyolcadik lett), Gyenes Emánuel pedig a fantasztikus 17. pozícióban fejezte be a 33. Dakar rallyt.


Az autóknál a legtöbben biztosak voltak a Mini győzelmében, és Peterhansel tett is arról, hogy a rajongóknak kétségük sem legyen a végső győztes személye felől. Ráadásul az egész X-Raid remek Dakaron van túl, hiszen mind a nyolc autójuk célba ért, és hazavitték az első két helyet is. Ennél szebbet talán még maga Sven Quandt sem álmodott, érhető tehát a német csapatfőnök széles mosolya, amellyel az újságírókat fogadta a pódium utáni sajtótájékoztatón. Ráadásul Peterhansel úgy nyert, hogy semmilyen technikai gondja nem volt, és ez az utóbbi Dakarok után igazi felüdülés volt számára. Mr. Dakar már eddig is rekordtartó volt, de most újabb történelmet írt: megszerezte tizedik Dakar-győzelmét (6 motor és 4 autó). A harmadik helyen szépen csöndben, mindig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva a 2009-es győztes, Giniel De Villiers végzett, aki a Volkswagen kilépése után megtalálta magának a Toyotat, és úgy tűnik, jól megvannak együtt


A quadoknál, ahogy arra számítani lehetett, az egyik Patronelli fivér vitte haza ismét a győzelmet, ezúttal a címvédő Alejandro volt a jobb, de testvérével folyamatosan egymás ellen küzdöttek a szakaszokon. Testvére, Marcos lett a második, és hogy teljes legyen az argenti dobogó, Tomas Maffei lett a harmadik.

 

A kamionoknál néhány nap után már kérdés sem volt, hogy Gerard De Rooy a legesélyesebb a végső győzelemre, és a holland nem is hibázott, behozta az Ivecot az első helyre. Sőt, olyan jól sikerült az idei verseny, hogy még a második hely is a csapatnál maradt, hszen Hans Stacey végzett mögötte a dobogón.  A végére azért háromKamaz is megérkezett a további három helyre, de kétségtelenül ez nem az oroszok Dakarja volt.

 

Szintén jobb helyezésben reménykedett a Szalay Balázs-Bunkoczi László kettős, akik sorozatosan technikai gondok miatt voltak kénytelenek hosszabb-rövidebb időre megállni a szelektíveken. Az Antara aztán egy idő után már nem hagyta pácban a versenyzőket, és amikor minden rendben volt, a páros a 12-15. hely körüli időket tudta autózni. Végül a 21. pozícióban fejezték be a versenyt, és ezzel Szalay Balázs már hetedik alkalommal ért célba a Dakar rallyn (11 versenyből). Az újonc Sebestyén-Bognár kettős egészen jól vette az akadályokat, sajnos azonban a pihenőnap előtti szakaszon kifogott rajta a mély homok és a sok dűne, és lejött a szakaszról, amelynek kizárás lett a vége. A Darázsi Zsolt vezette versenykamion a 10. szakaszon kuplungproblémák miatt volt kénytelen feladni a versenyt.Szerző: szabadban.hu
Forrás: NavigátorMédia


Kapcsolódó cikkek:


 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum