Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. május 30. csütörtök, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
1000 lóerős Lucid Air
2017-01-16 03:31:43


A Lucid Motors zártkörű sajtóbemutatóján a cég bemutatta első elektromos autóját, az Air-t. Ez az az autó, amit a sajtó végig Atvus néven emlegetett, mint később kiderült, még a cégen belül sem merült fel sosem az Atvus név. A teljes esemény megtekinthető újból a Facebook oldalunkon.

A Lucid Motors gyakorlatilag a semmiből tűnt fel egy Mercedes Vito kishaszongépjármű elektromossá való alakításával. Az elektromos Vito-t Ednának nevezték el, a nemzetközi sajtó felfigyelt a Lucidra (akkoriban még Atieva volt a nevük). A cégnek a vezetője nem más, mint Peter Rawlinson. Mr. Rawlinson közel 30 éve tevékenykedik az autóiparban, korábban a Jaguarnál dolgozott, majd a Teslához került, ahol a Tesla Model S-nek lett a főmérnöke.

Rawlinsonnak sikerült egy igazán kitartó, illetve keményen dolgozó csapatot megszerveznie. A cégnél jelenleg körülbelül 300 alkalmazott dolgozik maximális hozzáállással. Pálfai Balázs a cég magyar származású mérnöke mesélte nekem, hogy közel 12 órát dolgoznak naponta, és nem ritka az sem, hogy hétvégén is az irodában vannak. Rawlinson praktikus vezetésének, illetve a csapat kitartó munkájának meglett az eredménye, a Lucid Air.

Az Air-t kaliforniai idő szerint szerda 12 órakor mutatták be. A bemutatót Zak Edson, a vállalat marketing igazgatója nyitotta meg. Őt követte Derek Jenkins, aki a dizájnért felelős. A legtöbbet az autóról természetesen nem más, mint Peter Rawlinson árult el.

Az autónak szinte minden egyes elemét házon belül tervezték. Ebből eredően olyan formájú alkatrészeket tudtak gyártani, amelyek olyan helyekre férnek be, amire senki sem gondolna. Ennek köszönhetően óriási lett a beltér. A mérnökök rengeteget dolgoztak a hajtásláncon. Eredményképp sikerült olyan teljesítményt elérniük olyan méretben, amely messze felülmúlja a Teslát. És most egy nemrég indult cégről beszélünk. Az alapkoncepció az volt, hogy az Air mérete kívülről a Mercedes-Benz E-osztályhoz hasonlítson, a mérete belülről pedig az S-osztályhoz.

Teljesítmény. A villanyszedán természetesen összkerékmeghajtású. A hátsó illetve az első tengelyen lévő villanymotorok egyenként 600 lóerő leadására képesek, a kombinált teljesítmény 1000 lóerő. Állóhelyzetből a 100 km/h-ás sebességet mindösszesen 2,5 másodperc alatt éri el, döbbenetes. Rawlinsonnak és csapatának sikerült rálicitálnia a Teslára, mind teljesítményben, mind elegenciában. Az alap Lucid Air-t 100 kWh kapacitású akkumulátorcsomaggal fogják felszerelni, azonban lesz egy 130 kWh-ás változat is. Az előbbi kb. 480 kilométer megtételére lesz képes egy feltöltéssel, az utóbbi pedig körülbelül 650 kilométerre. Az akkumulátorokat a Samsung SDI fogja szállítani a Lucid egyedi specifikációjára tervezve.

Elegancia. Az autónak szinte nincs olyan részlete, amely nem a határtalan luxusra utalna. Az anyaghasználat egyszerűen kiváló. Szerintem a külcsínre sincs okunk panaszkodni, de ezt mindenki döntse el. A klasszikus hátsó ülések helyett lehet Business székeket is kérni majd. Nevéből eredően ezekkel az ülésekkel a repülőgépek business/első osztályának a székeit próbálják egy személyautóba átültetni. Kipróbáltam. Nagyon kényelmes, nagyon jól működik, és tényleg óriási hely van hátul, pedig közel 2 méter magas vagyok. Itt megjegyezném, hogy a standard hátsó ülésekkel rendelkező változatban szintén nagy lábtér van, viszont a fejem már nem fér el. Külön kiemelném a hangrendszert. Huszonkilenc hangszóróval, tizenkettő mikrofonnal, és aktív zajszűrővel is felruházták a Lucid autóját.

Technológia. A Teslához hasonlóan lesz a cégnek egy okostelefonos alkalmazása, amin keresztül folyamatosan kapcsolatban lehetünk szeretett autónkkal. Rengeteg LCD kijelző található meg az autó belterében, mindent elektromosan vezérelhetünk. Nem szabad lemaradniuk a vetélytársaktól, így ezt az elektromos autót is felkészítették az önvezető közlekedésre. A későbbiekben az autót akár a hangunkkal is irányíthatjuk, megkérhetjük például, hogy vigyen haza, vagy hogy vegye fel a gyerekeinket az iskolában.

Elérhetőség. A Lucid 2017-ben kezdi építeni arizonai gyárát, a tömeggyártást 2018 végén kezdenék. Először kizárólag az Egyesült Államokban lesz elérhető, majd Ázsiában, és végül Európában. Pontos európai érkezést egyik munkatárs sem mert megerősíteni, de a jelek szerint olyan 2019/2020-ra számíthatunk. A jól felszerelt változat ára 100 000 dollár (kb. 30 millió forint) körül lesz, azonban a későbbiekben akár 65 000 dollárért (kb. 19 millió forint) is meg lehet vásárolni egy Air-t.

Nekem személy szerint nagyon tetszik a Lucid Air. Különösen a mérnöki zsenialitás tetszik benne, hogy egyszerűen minden problémára gondoltak. Alaposan megterveztek mindent, precíz munkát végeztek. Már most az alfa verzió is szinte tökéletes, nehezen lehet belekötni bármibe. Legfeljebb az árcédulára, de érdemes tudni, hogy ezt az autót nem az átlagembereknek tervezték. A bemutató után az egyik prototípussal lehetőségem volt egy tesztkör megtételére. A rendkívüli teljesítmény itt is érződött (körülbelül a fél városban lezárták az utakat, hogy gyorsulhassunk a kocsikkal).

A sajtóesemény után Peter Rawlinson, Derek Jenkins, valamint Zak Edson is szakított rám néhány percet. Balázzsal együtt leültünk egy tárgyalóban, sikerült néhány szót beszélnünk egymással. Mr. Rawlinson rendkívül pozitív benyomást keltett bennem. Ő ugyanúgy egy zseni, mint Elon Musk, vagy mint Steve Jobs volt, csupán a ,,hype” kisebb körülötte. Hihetetlen közvetlen, és barátságos volt. Nem győzte megköszönni nekem, hogy elmentem a cégének a bemutatójára. Köszönöm Lucid Motors a felejthetetlen élményt, illetve sok sikert kívánok a jövőre nézve!Szerző: szabadban
Forrás: http://zoldautok.hu

A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum