Elveink  |  Gy.I.K  |  Médiaajánlat  |  Kezdőlapnak  |  Honlapajánló 2024. február 23. péntek, napja van.  

szabadban.hu webmail

 Támogatottjaink
. BOM - 2020 Bp. Olimpia
. Budapest-Bamako
. Budapest Titans
. Cseh László
. Dani Gyöngyi
. Farkas Györgyi
. F1 Racing
Exprerience
. Hungexpo
. Kis Sándor - Technosport
. Klein Dávid
. Kovács László Formula2
. Kovács Niki 600 EB
. OLIMPIA
. ParaJet-Ski

  Fogyatékkal élők
  Mindennapok
  Paralimpia
  Sportélet

  Földön - Bakancsban
  Barlangászás
  Hegy- és Sportmászás
  Túrák, séták
  Ti küldtétek
  Tippek trükkök

  Földön - Hóban - Jégen
  Curling
  Gyorskorcsolya
  Jégen (szabadidő)
  Jégkorong
  Jégvitorlás
  Műkorcsolya és Jégtánc
  
  Sífutás
  Síugrás
  Snowboard
  Szánkó és Bobsport
  Tippek-trükkök
  Ti küldtétek

  Földön - Kétkerék
  Gyorsasági motorsport
  Enduro és más motorsport
  Motorokról
  Motoros rendezvények
  Quad
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  BMX
  Kerékpárok
  Kerékpáros rendezvények
  Mountainbike
  Országúti kerékpársport
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Négykerék
  3,2,1.GO!
  Autó különlegességek
  Autós programok
  Forma1
  Gokart
  Gyorsasági autósport
  Oldtimer és programok
  Rally és egyéb autósport
  Terepjáró
  Terep-Rallye
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Sportok még
  Asztalitenisz
  Atlétika-Torna
  Boksz
  Budo
  Duatlon - Triatlon
  Egyéb sportok
  Extrém
  Fegyveres sportok
  Futás aszfalton
  Futás terepen
  Futball-Futsal
  Golf
  Golyós sportok
  Háromtusa-Öttusa
  Kézilabda
  Kosárlabda
  Más labdasportok
  Mozgás
  Röplabda
  Sportkülönlegességek
  Sportpolitika
  Sportvilág
  Squash
  Tenisz
  Tollaslabda
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Földön - Vitalitás
  Aerobic
  Egészség
  Erőnlét
  Fitness
  Táncsport
  Táplálkozás
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Levegőben
  Ejtőernyő
  Hőlégballon
  Kisrepülők
  Sárkányrepülés
  Siklóernyő
  Vitorlázó repülés
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Vízben
  Búvárkodás
  Csónak és vizitúrák
  Csónak, Kajak-Kenu
  Hajó, Yacht, Motorcsónak
  Horgászsport
  Jet-Ski
  Kite-Surf
  Motorcsónaksport
  Műugrás - Toronyugrás
  Rafting és vadvízi sportok
  Surf
  Úszás-Szinkronúszás
  Vitorlázás
  Vizilabda
  Vizisí és Wakeboard
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Kedvenceink - Állatsportok
  Halak
  Kutyák
  Lovak
  Madarak
  Minden más
  Ti küldtétek
  Tippek-trükkök

  Sporttal kapcsolatban
  Dopping
  Kultúra
  Létesítmények
  Navigáció - GPS
  Rólunk
  Sportkultúra
  Támogatjuk
  Partnereink

 
Cikk beküldése    |    Boltkatalógus    |    Fórum    |    Piactér     |    Sportfotók    |    Sportvideók    |    Humoros videók    |    Humor    |    Rólunk


34234234
 
 
Mitsubishi Outlander 2.2 DI-D teszt
2012-08-13 21:15:00
Kategória: Terepjáró


Tömeggyártás előtti tesztpéldányként járt hazánkban a Mitsubishi legújabb modellje, a harmadik generációs Outlander, melyet a 82. Genfi Autószalonon láthattak először a kilátogatók. Augusztus elején, Magyarországon, két helyszínen is eltöltött néhány napot az új modell, amelynek hazai bevezetését szeptemberre tervezik.

Több, mint tíz éve, 2001-ben mutatta be a Mitsubishi az Outlandert, amelyből azóta közel egymillió darabot értékesítettek a világ minden táján. A tavasszal leleplezett harmadik Outlander az első az új generációs Mitsubishi modellek között, amely mind dizájnban mind technikailag jelentősen változott. Ugyan az előd is szépen fogyott, - több mint 600 ezer darabot értékesített belőle a Mitsubishi – a gyártó mégis más filozófia szerint állt neki a fejlesztésnek. A cél továbbra is jól variálható, de érettebb, prémium közeli modell megalkotása volt, amely még több célcsoportnak jelenthet alternatívát. Az új fejlesztési irányelvek a külső-belső dizájnban, az új technológiák alkalmazásában és a kiváló minőségben köszönnek vissza. A Mitsubishi fejlesztőcsapatának úgy sikerült új modellt alkotnia, hogy a gyártóra jellemző hagyományos, sportos hangulat megmaradt, mindez mellett a minőség került előtérbe.

A sportos jegyek mellett a technokrata dizájn határozza meg az új Outlandert. Ez kifejezetten látszik az újragondolt formaterven is, amely fokozatosan jelenik majd meg a márka modellpalettáján, felváltva a mostani márkaarculatot. A Mitsubishi szerint az új formanyelv még kialakulóban van, és később rugalmasan alkalmazkodik majd a különböző kategóriákhoz, de egyértelmű, hogy az Outlander esetében egy kiforrott, átgondolt, kész dizájnról beszélhetünk. A fronton egyből szembeötlik az új hűtőmaszk, a szűkre húzott fényszórókat pedig egy elegáns betét köti össze, amelyen a márkajelzés kapott központi szerepet. A sportosságot hangsúlyozva hatalmas légbeömlő került az autó orrára, amely alatt a két ködlámpa kapott kiemelt szerepet egy-egy ezüst színű kerettel. A sziluett hagyományos SUV-os, de itt is figyeltek a formatervezők a részletekre, kiemelték az övvonalat egy pozitív fény-árnyék vonal segítségével. Az átlátszó búrával készült fényszórók határozzák meg az autó farát, amelyek szintén az autó sportosságát hangsúlyozzák. Az új Outlander méreteit tekintve semmiben nem különbözik a második generációtól, - ami annak is köszönhető, hogy a két modell alapjai azonosak – ennek ellenére jóval tágasabb lett az utastér. Javítottak a légellenálláson is, amely így nemcsak takarékosabb üzemet, hanem a vastagabb első ablakokkal együtt csendesebb utasteret is jelent.

Természetesen nem csak kívülről, hanem belülről is megújul az Outlander. A design egyértelműen jobban sikerült, mint az elődnél, az egy „tömbből” kialakított műszerfal minőségi érzetet kelt. A középkonzolon a nagyméretű, igényes grafikával ellátott, a tolatókamera monitorjaként is funkcionáló kijelző kapta a főszerepet. A központi műszerek között is egy nagyobb kijelző kapott helyet, amely szintén remek grafikával és könnyű kezelhetőséggel jeleskedik. A tesztelt modell első bőr foteljei jól sikerültek, hosszú távon is kényelmesen utazhatunk benne. A térérzet sokkal jobb, mint az elődben, annak ellenére, hogy egy millimétert sem nőtt az utastér. Az új Outlander öt- és hétszemélyes változatban is elérhető, de a harmadik üléssor inkább csak gyerekeknek nyújt megfelelő komfortot. A második üléssort 40:60 arányban le is lehet dönteni, ha a síkfelületű csomagtér a lényeg, ha pedig utasok ülnek itt, akkor a háttámla döntögetésével, vagy az ülések előre-hátra tologatásával is alakítható a belső tér és a csomagtartó aránya.

Az extralistán olyan tételek is szerepelnek, mint az elektromos ötödik ajtó, az adaptív tempomat, az ütközésmegelőző, a sávelhagyásra figyelmezető és a széles látószögű xenon fényszóró, amelyek 80 fokos szögben pásztázzák az utat a hagyományos fényszórók 42 fokos szögével szemben. A biztonságos városi közlekedéshez nagy segítség a koccanás gátló, amely vészhelyzetben önállóan képes állóra fékezni az autót, ha a vezető figyelmét valami elterelte. A kategóriában egyáltalán nem jellemző a Mitsubishi Outlander elektromos ötödik ajtaja, amely a kormány mögött elhelyezett kapcsolóval is üzemeltethető, ráadásul nem csak kinyitja, de be is csukja gombnyomásra az automata szerkezet a csomagtartó ajtaját, amelynek működését a kulcsról is vezérelhetjük. A hatalmas csomagtér öt ember számára minden igényt kielégít, de ha heten utaznak az autóban, még mindig marad pár liter a poggyászok tárolására. A középső üléssor tologatásával a csomagteret is növelhetjük, ha arra van szükség, ha pedig a hatalmas lábtér a cél, akkor teljesen hátratolt állapotban akár még táncolhatunk is a második üléssor előtt.

A motortérben átdolgozott erőforrásokat találunk. A 2.2 literes, 150 lóerős DiD Clean Diesel igen alacsony, 14,9:1-es kompresszió-aránnyal bír, míg maximális nyomatéka 380 Nm kézi váltóval, automatával 360 Nm. A hatsebességes automata új fejlesztés, a korábban alkalmazott duplakuplungos szerkezet helyett visszatértek a mérnökök a bolygóműves megoldáshoz. A tesztelt modell hatsebességes kézi váltója remekül illik az alacsony fordulaton is nyomatékos dízelmotorhoz. A hosszú hatodik fokozatnak hála, autópályán is csendesen és takarékosan dolgozik a 2,2-es, a legmagasabb fokozatban 90 km/h-nál 1500-at forog a főtengely percenként. Az új hajtáslánchoz start-stop rendszer is jár, a motorleállító szerkezet értékes decilitereket takaríthat meg a sofőrnek városban. A Mitsubishi adatai szerint a start-stop rendszernek is köszönhetően 130 g/km alatt marad a 2.2 DiD szén-dioxid kibocsátása, míg átlagfogyasztása is rendkívül alacsony az autó méreteihez képest, átlagosan 5,2 liter gázolajjal is eljárhatunk minden 100 kilométeren.

A fejlesztés során fontos cél volt, hogy az autó üres tömegét csökkenteni tudják, méghozzá 100-150 kilogrammal. Vezetés közben az első dolog, ami a sofőrnek szembetűnik, hogy a kasztni tényleg nagyon könnyű. Átlagban 150 kilogrammal sikerült csökkenteni az Outlander tömegét, ami igen szép eredmény. A cél eléréséhez nagyobb szilárdságú acélt használtak, összességében 60 százalékkal többet, mint a második generációs modellben és a hegesztési pontokat is megerősítették. Több helyen alkalmaztak alumíniumot. A kisebb üres tömeg ellenére szinte biztosra vehető az ötcsillagos törésteszt az EuroNCAP töréstesztjén. A magasabb felépítés ellenére az Outlander nem idegenkedik a tempósabb kanyarvételtől, a futómű sportosabb hangolásának köszönhetően még nagyobb tempó esetén sem dől meg. Az összkerékhajtás ellenére csak könnyedebb terepre merészkedjünk az Outlanderrel, ugyanis a hasmagassága túlságosan alacsony a komolyabb akadályok leküzdésére. Összességében elmondhatjuk, hogy rengeteg ponton előnyére változott az új modell, a Mitsubishinek egy olyan autót sikerült alkotnia az Outlander személyében, amely Európában is megállja a helyét a konkurensekkel szemben. Szerző: szabadban
Forrás: mm&b


Kapcsolódó cikkek:A cikk képei:

 


szabadban.hu hírlevél, legfrisebb
híreink hetente a postafiókodba!
 
   

Ugrás az oldal tetejére

Médiaajánlat | Irjon nekünk | Impresszum